Madis Veskimägi: Perearst pole diagnoos, vaid spetsialist

Madis Veskimägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudele tervisehädadele leiab leevendust kohalikust tervisekeskusest ja perearstilt, nii et pole tarvidust oodata eriarstide järjekorras või koormata erakorralise meditsiini osakonda.
Paljudele tervisehädadele leiab leevendust kohalikust tervisekeskusest ja perearstilt, nii et pole tarvidust oodata eriarstide järjekorras või koormata erakorralise meditsiini osakonda. Foto: Ants Liigus

Hea meditsiinikorralduse tunnus on õige patsient õigel ajal ja õiges kohas. Eestis ei taha see reegel toimida. Seadusandlikult on seni välistatud sisuline diagnostika meditsiini esmatasandil, perearstikeskustes. Tulemuseks see, et umbes kaks kolmandikku meie erakorralise meditsiini osakondade ja eriarstide patsientidest on need, kes saaksid head arstiabi kodulähedases perearstikeskuses, kuid on sunnitud pöörduma mujale. Tulemusena kannatab tõesti eriarsti või EMO patsient.

Viimane aeg on liikuda normaalse, harmoonilise tervishoiukorralduse suunas. Tervishoiukorralduse seaduse muudatus võimaldab suuremates perearstikeskustes, kus see on mõistlik elanike arvu ja geograafilise paiknemise poolest, tagada elementaarne röntgendiagnostika. Praeguses õigusruumis puudus see võimalus perearsti raviasutuses, pakutud JOKK-skeemid ei toiminud praktikas.

Kui on täidetud uuringu valiku, ruumi-, aparatuuri-, personali koolituse nõuded, toimub koostöö radioloogiga ja uuringud arhiveeritakse pildipangas, on tagatud kõige tähtsam: kvaliteet ja ohutus. Ei saa ega tohigi olla vahet, kas röntgenikabinet asub Tallinnas või suuremas maa-asulas, nõuded on samad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles