Pärnumaal mängitud suvelavastus tõi tegijaile aastapreemia

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti rahvamajade ühingu suvelavastus “Mälutempel” tõi Tori aasale mitusada rahvakultuuri harrastajat.
Eesti rahvamajade ühingu suvelavastus “Mälutempel” tõi Tori aasale mitusada rahvakultuuri harrastajat. Foto: Erakogu/Tori Rahvamaja

Eesti kultuurkapital kuulutas täna Tallinnas Balti jaama ootekojas galaõhtul välja läinud aasta silmapaistvamad kultuuri- ja sporditegelased. Laureaatide seast leiab mullu kesksuvel Tori aasal 400 inimese abil etendatud lavastuse korraldajadki.

Kaheaastase töö tulemusena näitlejate, rahvatantsurühmade, kooride ja pasunakooride osalusel mängitud suvelavastust „Mälutempel“ vedas eest Eesti rahvamajade ühing, mis pälvis kultuurkapitalilt rahvakultuuri sihtkapitali harrastusteatrite aastapreemia.

Eesti rahvamajade ühingusse kuulub Tori rahvamajagi, mis mullu suvel kõikjalt riigist kokku tulnud osalejaid võõrustas.

Kultuurkapitali elutööpreemia laureaatide seast leiab Pärnu juurtega inimesigi. Helikunsti valdkonnas tunnustati elutöö eest Eesti džässielu ülesehitajat ja arendajat Anne Ermi.

Pärnus on sündinud aasta ka debüütfilmiks valitud „Võta või jäta“ autor Liina Triškina-Vanhatalo.

Kultuurkapitali aastapreemia suurus on 7000, elutööpreemial 10 000 ja sihtkapitalide aastapreemiail 1500–5500 eurot.

Rahvamajade korraldatud suvelavastust „Mälutempel“ mängiti läinud suvel 20.-21. juulil Tori aasal, Tori põrgu ja Eesti sõjameeste mälestuskiriku taustal ja kohalik koolimaja oli sellele eelnenud nädalal pesaks mitmesajale lauljale, tantsijale, näitlejale ja pillimehele.

„Mõnikord juhtub inimestega asju, millest nad alles tagantjärele aru hakkavad saama. Minu jaoks oli see, mis Toris aset leidis, üks suuremaid elamusi viimaste aastate jooksul,“ tunnistas lavastuse autor Urmas Lennuk, kui see nädal läbi sai.

„Kustumatu elamus, sellest ei saa üle ega ümber,“ kinnitas täna sama Tori rahvamaja juhataja Argo Juske, kelle ülesanne oli aidata sadadel osalejatel kõiki kohapeal tekkivaid probleeme lahendada. „Tekkis hästi mõnus pere tunne: inimesed tulid sulle tänaval vastu – kes tuli proovist, kes läks proovi –, kõik naeratasid ja ütlesid üksteisele: „Tere!“. See andis jõudu, sest päevad olid pikad,“ meenutas ta.

Vaatamata aastatepikkusele töökogemusele pani Jusketki üllatuma, kuidas on võimalik rahvakultuuri osadest – laulust, tantsust, pillilugudest ja tekstist – luua nii terviklik lavastus, mis on samal ajal õpetlik. Ja nii, et vaatajal ei hakka igav.

„See on Urmas Lennuki tugev külg. Minu arvates on lavastus korda läinud, kui saab nutta ja naerda. Ja seda need etendused andsid,“ tõdes Juske.

Kuna rahvas mullu vaid mõne korra Tori aasal mängitud „Mälutempli“ nii hästi vastu võttis, pole tegijad matnud mõtet seda korrata. Tänavu seda veel ei juhtu, sest kõik rahvakultuuritegijad on hõivatud üldlaulu- ja tantsupeoga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles