Pärnumaal saab riigikogu valida üle 66 000 inimese

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavustel riigikogu valimistel on Pärnumaal hääletusõigus 66 289 inimesel.
Tänavustel riigikogu valimistel on Pärnumaal hääletusõigus 66 289 inimesel. Foto: Urmas Luik

Tänavustel riigikogu valimistel on Pärnumaal hääletusõigus 66 289 inmesel.

Pärnumaal on riigikogu valimistel seitse mandaati. Varasematel aastatel oli neid kaheksa, kuid ülejäänud valimispiirkondade hääletajate arvu kasvu tõttu kaotas Pärnumaa parlamendis koha.

Siseministeeriumi teatel saab kõikjal Eestis riigikogu valida 958 571 inimest, nende seas on 77 881 alaliselt välisriigis elavat Eesti kodanikku, kelle valimisringkond on määratud.

Eestis elavatele valijatele hakkab riik tänasest saatma valijakaarte, millel on info valimise aja ja koha kohta. Järgmise nädala alguseks peaksid need olema kohale jõudnud. Välisriikides elavad valijad on valijakaardi juba saanud.

Tänavu saab paberivaba valijakaardi e-postkasti 312 000 valijat, kellel on @eesti.ee e-posti aadress suunatud iga päev kasutatavale meiliaadressile. Ülejäänud saavad selle paberil.

“Nii nagu eelmistel kohalikel valimistel 2017. aastal on kõik ühel aadressil elavad valijad kantud ühele valijakaardile,” ütles siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas. “Seega, kui ühes majapidamises elab näiteks neli valijat, siis võib olla ka nii, et kahele neist tuleb posti teel üks valijakaart ja kaks saavad valijakaardi elektroonselt oma e-posti aadressile.”

Valijakaardi andmeid on võimalik vaadata riigiportaalis eesti.ee. Valijakaarti ei ole vaja hääletama minnes kaasa võtta. 

Kuna paberil valijakaart saadetakse kõigile rahvastikuregistri andmetel ühel aadressil elavatele valijatele ühine, võib juhtuda, et valijakaardile on kantud inimesi, kes enam sel aadressil ei ela, nagu näiteks varasemad üürnikud. Sellisel juhul on võimalik ruumi omanikul pöörduda valla- või linnavalitsuse poole ja taotleda nende inimeste aadressi muutmist.

Eestis elavatele valijatele määrati valimisjaoskond nende aadressiandmete alusel, mis olid rahvastikuregistris 1. veebruari seisuga. Kui inimesel üldse puuduvad elukoha andmed rahvastikuregistris ja teda ei ole sel põhjusel valijate nimekirjas, ei ole võimalik hääletusel osaleda. Et oma hääl siiski anda, tuleb elukoht kiiresti kohaliku omavalitsuse poole pöördudes registreerida. Seda on võimalik teha eesti.ee-s.

Riigikogu valimised toimuvad 3. märtsil. E-hääletus ja eelhääletus maakonnakeskustes algavad 21. veebruaril ja eelhääletus kõikides jaoskondades 25. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles