Koduuks õnnestub teha pätikindlaks

Karoliine Aus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käiguluku tunneb ära selle järgi, et väljaspool on südamik, kuid seespool ­liblikas.
Käiguluku tunneb ära selle järgi, et väljaspool on südamik, kuid seespool ­liblikas. Foto: Urmas Luik

Me kõik soovime, et kodu oleks turvaline paik, kuhu igaüks ei saa sisse jalutada. Kuid iga lukk kahjuks pätti eemal ei hoia, näiteks umbes 30 aastat vanad Vasara lukud. “Kodu turvalisuse tagamisel on nii uks kui lukk olulised,” toonitas LukuExperdi turundusjuht Kristofer Rennel. Seetõttu tasuks kontrollida, millises seisukorras on kodu välisuks: kui see on juba ­vana, kulunud või vajunud ning hingedki ­logisevad, tuleks kaaluda uue soetamist.

Ukselukke leidub erinevaid. Käigulukul on väljaspool südamik ja seespool väändenupp ehk rahvakeeli liblikas ning turvalukk on varustatud kas kahepoolse turvasüdamikuga või on juures tahvelvõtmega lisaturvalukk. Käiguluku saab soetada 100–120 ­euro eest, kuid korraliku turvaluku hind võib küündida 200 euroni.

Kuid on selliseidki variante, mille puhul on nii käigu- kui turvalukk ühes lukukorpuses. Sellised toimivad põhimõttel, et neid saab päevasel ajal kasutada mugavalt väändenupust ja kodust lahkudes panna luku turvaluku asendisse, mis blokeerib väändenupu töö, ja lukustada saab ukse südamikust. Sellised kaks ühes lukud võivad maksta 250–550 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles