Silvia Paluoja: Kulunud vaade oludele mõne mõttesähvatusega (1)

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väärikate ülikooli kuulajatele jääb Tervise kultuurikeskuse saal juba kitsaks. Hea, et kasutada on suur eesruum nagu hiljuti kohtumisel riigikokku kandideerijatega.
Väärikate ülikooli kuulajatele jääb Tervise kultuurikeskuse saal juba kitsaks. Hea, et kasutada on suur eesruum nagu hiljuti kohtumisel riigikokku kandideerijatega. Foto: Mailiis Ollino

Osa väärikaid kuulis alles kohapeal, et justiitsminister ­Urmas Reinsalu loeng välisilmast ja selle mõjust Eestile asendub parlamenti pürgiva kolme Kadri, kahe Toomase, Andrese ja Mardi väitlusega. Kõnelejad rivistusid Tervise kultuurikeskuse lava prožektorite valgusesse nimesildistatud valgete kõrgete laudade taha. Suusoojaks rääkisid sotside, Keski, Reformi, konservatiivide, Isamaa, Eesti 200 esindaja ning erakonnatu ­vabaerakondlane seostest Pärnuga ega jätnud mainimata, kes on millise professori või kooliõpetaja järeltulija.

Poolteise tunni järel tõdesin, et olude kulunud vaate ja minavormis enda kõrvust tõstmise sekka sattus harvu erksaid mõttesähvatusi. Sest mida uut on tõsiasjas, et maapiirkonnad ootavad kindlasti rohkem tähelepanu kruusateedele? Või et Tallinna-kesksus pole õige suund? Või et ettevõtlust ahistab maksukoormuse kõrval bürokraatia paisumine?

Erksam mõte seostas tuge vajava ettevõtluse kultuuriga, kultuurisündmustesse ja teatritesse panustajaid peab riik märkama ja toetama maksude arvelt. Järeldus erakondade majandusplatvormi võrdlemisest oli, et 30 aastat on Eesti riiki ehitatud inimeste arvelt, nüüd on aeg hakata ehitama ­riiki inimestele. Kuidas? Alla kolme nädala pärast on riigikogu järgmine koosseis valitud. Kas valitsuse moodustavad erakonnad muudavad sõlmitavas liidulepingus kurssi?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles