Krister Kivi: Pensionärid kanepit kasvatama

Krister Kivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionäridele võiks anda erandliku õiguse kasvatada piiratud koguses kanepit oma sissetulekute suurendamiseks.
Pensionäridele võiks anda erandliku õiguse kasvatada piiratud koguses kanepit oma sissetulekute suurendamiseks. Foto: Ants Liigus

Kümme aastat tagasi kirjutati ajakirjanduses, et Eesti pensionärid kuuluvad Euroopa Liidu vaeseimate hulka. Vahepealse ajaga on muutunud nii palju, et nüüd on Eesti pensionäride vaesusrisk euroliidus kõige kõrgem. Nii selgub Eurostati andmetest. Kas marihuaana legaliseerimine võiks pensionäride olukorda parandada? Usun küll. Praegu on kõrge tetrahüdrokannabinoolisisaldusega kanepi kasvatamine Eestis kriminaalkuri­tegu.

Samal ajal on kanepitaime legaliseerimiseks küllalt ohutuks lugenud mitu USA osariiki ja pikalt on marihuaana legaalne Uruguays. Hiljuti seadustas Kanada marihuaana kogu riigis. Läinud aasta lõpusirgel tulid uudised, et ilmselt esimese ­Euroopa Liidu maana läheb seadustamise teed Luksemburg. Iisraelis on hinnatud, et riik võib meditsiinilise ehk ravikanepi ekspordist saada aastas kasu umbes miljard dollarit.

Kanepi asjatu demoniseerimise asemel tuleks hinnata temas peituvaid riske ja ­võimalusi asjalikult.
Krister Kivi, ajakirjanik, Eestimaa Roheliste kandidaat

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles