Noorte jääpurjetajate medalisadu algas 20 aastat tagasi

Joel Kukk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esireas vasakult praegused jääpurjetamise maailmameistrid Rasmus Maalinn, Lis­beth Taggu ja Andrias Sepp. Nende taga treenerid, samuti Pärnusse au ja kuulsust toonud Mihkel Kosk ja Elise Umb.
Esireas vasakult praegused jääpurjetamise maailmameistrid Rasmus Maalinn, Lis­beth Taggu ja Andrias Sepp. Nende taga treenerid, samuti Pärnusse au ja kuulsust toonud Mihkel Kosk ja Elise Umb. Foto: Urmas Luik

Pärnu noored jääpurjetajad on viimase kahe aastakümnega võit-nud omaealiste Euroopa ja maa­ilmameistrivõistlustel rohkelt kulda, hõbedat ja pronksi. Et seda fenomeni paremini mõista, tasuks heita põgus pilk minevikku, saamaks aimu, milliselt pinnalt praegused meistrid on sirgunud.

Enne teist ilmasõda ei pidanud kohalikud purjetajad kõval veel võistlemisest eriti lugu, kuid läinud sajandi teisel poolel hakkasid teravaid elamusi jahtivad Pärnu noormehed Haapsalu ja Tallinna eeskujul jääpurjetamise võlusid nautima.

Tol ajal valmistati pealinna jahtklubide töökodades suuri kahemehekelke, millest nii mõnigi jõudis Pärnusse. Vana-Pärnu ja Raeküla poiste laevastikus oli kuldsete 60ndate algul üle paarikümne jääpaadi. Osa neist oli ehitatud esiisadest kalameeste talvesõidukite eeskujul, kuid nutikamad noormehed kihutasid võistluspurjekatelt snitti võetud sõiduriistadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles