Galerii: kuldsuud rääkisid otse südamest

Karoliine Aus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Minu roheline maailm – on see vaid reostunud loodus, mida püüame tulihingeliselt päästa, või niisamuti tasakaal, lootus, rõõm või raha? Kas see keel, milles iga päev suhtleme, on kujunenud kiirkeeleks, mis aina enam kaugeneb algupärasest emakeelest? Need on vaid vähesed mõtteterad, mida Pärnu koolinoored eile toimunud kõnevõistlusel Kuldsuu esile tõid.

Põhikooliastmes pälvis esikoha Anett Leesment Vanalinna põhikoolist ja gümnaasiumiastmes osutus parimaks Tõnn Viik Sütevaka humanitaargümnaasiumist. Mõlemad noored suutsid end kuulama panna, hoidsid publikuga silmsidet ja kõnelesid südamest. Kusjuures Leesment oli ainus, kes rääkis lavalt peast, ilma igasuguse spikrita.

Põhikooli vanuseklassis pälvis esikoha Anett Leesment.
Põhikooli vanuseklassis pälvis esikoha Anett Leesment. Foto: Karoliine Aus

Kuldsuu toimus sel aastal 19. korda ja raekoja saalis esitas oma mõtteid 14 noort. Esimese kõne teema oli kõnelejaile teada ja etteaste enne püünele astumist kodus läbi mõeldud. Teemad, mille vahel valida sai, olid “Minu roheline maailm” ja “Emakeel on oma keel”. Vahetult pärast ettekande lõppu valisid osalejad loosiga uue teema, mis kõigil erines.

Ettevalmistusaega jagus täpselt nõnda kaua, kui konkurendid veel kõnelesid. Mõni esitas paarikümne minutiga valmistatud kõne nii soravalt ja selgelt väljendudes, et see tundus uskumatu. Teemad, mis loosiga tõmmati, olid näiteks “Kes senti ei korja, see …”, “Lapse suu ei valeta”, “Piiri peal”.

Gümnaasiumiastmes osutus võitjaks Tõnn Viik.
Gümnaasiumiastmes osutus võitjaks Tõnn Viik. Foto: Karoliine Aus

Õpilased oskasid kavalalt siduda oma kõnega poliitikat, Eurovisiooni ja muidki teemasid. Žürii arvamus ulatus seinast seina: kes ühel esikolmikus, jäi teisel hoopis edetabeli lõppu. Sellegipoolest kuulutati võitjad välja sõbralikult ja pikema vaidluseta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles