Kunstniku ringkäik lõpetab uue kunsti muuseumi näitused

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maalikunstnik Urmo Rau näitusel "Eksiil maastikes" uue kunsti muuseumis.
Maalikunstnik Urmo Rau näitusel "Eksiil maastikes" uue kunsti muuseumis. Foto: Uue Kunsti Muuseum

Maalikunstnik Urmo Raus teeb Eesti Vabariigi 101. aastapäeval huvilistele ringkäigu Pärnu uue kunsti muuseumis, mis ühtlasi lõpetab rahvusvahelise näituse “Eksiil maastikes” ja Pärnumaa raudteeajaloole pühendatud “Rongid, rongid...”.

Eesti kunstnikud, kes pärast 1905. aasta revolutsiooni olid eksiilis poliitilise meelsuse tõttu Ahvenamaal ja Norras, vaimustusid Skandinaavia maastiku ilust. Eksootiline maastik vabastas nad kodumaal valitsenud akadeemilisuse kammitsaist ja see eksiil viis Eesti kunsti moodsasse ajajärku. Konrad Mägi “Norra maastik” on Eesti kunstis samaväärse tähendusega kui Paul Cézanne’i maastikud Prantsuse omas.

Raus avaldas, et Eesti kunstiajaloos on vahest sümboolseim eksiilimaastik Eduard Viiralti “Lamav tiiger”, mille kunstnik graveeris Pariisi loomaaias 1937. aastal ja mis kujutab tiigrit põhjamaise kasemetsa taustal. Selles teoses, kus loomaia vangipuuri on kunstnik asendanud kodukaskedega, peegelduvad paguluses elamise vastuolulisus, vabadus ja vangistus ühel ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles