Kalev Vilgats: Nädal valimisteni

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti tuntumaid selgeltnägijaid Marilyn Kerro on ennustanud, et võidu viib koju erakond, kel sinivalge märk.
Eesti tuntumaid selgeltnägijaid Marilyn Kerro on ennustanud, et võidu viib koju erakond, kel sinivalge märk. Foto: Internet

Eile salvestati Pärnu bussijaamas ­Pärnu Postimehe ja Kuku raadio koostöös suuremate erakondade esinumbrite debatt, mida Kuku ­raadiost kuuleb teisipäeval kell 13. Samaks ajaks ilmus järjekordne erakondade reitingu-uuring, mis kinnitab viimase aja tendentse. Reformierakond ja Keskerakond lähevad valimistele vastu rinnutsi 26:25. Mõlemal on tuline soov ja tahe valimised võita ning mõlemal on selleks võimalus. Viimane valimiseelne nädal kulub kõhklejate veenmisele asuda mõne erakonna toetajate ridadesse.

Samamoodi käib tihe rebimine sotsiaaldemokraatide ja Isamaa vahel 10:9, mis tähendab, et mõlemad parteid on kindlasti riigikogu järgmises koosseisus. Huvitav, kui palju sotside tagant torgitud ja Eestile lõppkokkuvõttes suurt majanduslikku kahju teinud aktsiisipoliitika nende mandaate ­kärbib. Isamaa esitab tõenäoliselt seegi kord oma leivanumbri ehk saab valimistel rohkem kohti riigikogus, kui toetusnäitajate põhjal võinuks arvata.

Öeldagu mis tahes, aga 3. märtsi valimiste kõige suuremad mõistatused on Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ja uustulnukas Eesti 200. Viimane vaarub endiselt riigikogu künnisel. Üleeile ­Vikerraadiost kuuldud Eesti 200 juhi Kristina Kallase ja Isamaa liidri Helir-Valdor Seedri debatist jäi mulje, et Eesti 200 mõistab Eesti põhiseaduse mõtet eesti rahvuse ja kultuuri säilimisest läbi aegade kuidagi oma­moodi. Erilist usaldust ei ärata nende kodakondsus- ja migratsioonipoliitika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles