Pärnumaa ühendab sotsiaaltranspordi tavatranspordiga

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaal- ja ühistranspordi liitmisel on üks nõudeid invavõimekusega maabussid, mis sel aastal Pärnumaale tulevadki.
Sotsiaal- ja ühistranspordi liitmisel on üks nõudeid invavõimekusega maabussid, mis sel aastal Pärnumaale tulevadki. Foto: Urmas Luik

Sotsiaalministeerium ja Pärnumaa ühistranpordikeskus (PÜTK) allkirjastasid koostöölepingu inimeste vajadustele vastava transporditeenuse uue korralduse katsetamiseks.

Kahe aasta jooksul testib riik koostöös ühistranspordikeskuste ja omavalitsustega transpordikorralduse erinevaid mudeleid neljas maakonnas: Pärnumaal, Põlvamaal, Võrumaal ja Saaremaal.

Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva sõnul peaks ligipääsetavus olema ühiskonnas iseenesest mõistetav. „Universaalsed ja nutikad lahendused, mis arvestavad kõikide inimeste eripäradega, muudaksid meie kõigi elu paremaks ja kvaliteetsemaks,“ ütles minister Iva. Tema sõnutsi on lihtsam ja odavam on luua üks kvaliteetne kõikide inimeste vajadustega arvestav lahendus, mitte luua selle kõrvale veel mitmeid erilahendusi. "Seega on mõistlik vaadata sotsiaaltransporti ühistranspordi osana, mitte eraldi sellest," ütles Iva.

Pärnumaa Ühistranspordikeskuse juhataja Andrus Kärpuki sõnul on piirid sotsiaal- ja ühistranspordi vahel kadumas. „Avalik liinivedu kasutab mitmesuguseid lahendusi ja erivajadustele kohandatud transpordivahendeid. Samas on vajadus sotsiaaltranspordi järele pidev. Erinevate transpordi võimaluste sidumine üheks terviklikuks lahenduseks ja selle koordineerimine maakonna ühistranspordikeskusest on mõistlik suund.“  

Katseprojekt viiakse läbi neljas maakonnas: Pärnumaal, Põlvamaal, Võrumaal ja Saaremaal.

Selleks on projekti kaasatud kaks ühistranspordikeskust – Pärnumaa, Kagu ning lisaks ka Saaremaa Vallavalitsus. Teenuse pakkumine ja korraldus kujundatakse igas piirkonnas eraldi, esimesena jõudis ministeerium koostöölepingungi Saaremaa vallavalitsusega, kes testib ainsana ka nõudepõhist transporti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles