Galerii: Tootsi briketivabriku 80. aastapäevaks avatakse turbamuuseum

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tootsi vana vabriku kellatornis lehvib maapinnast 42 meetri kõrgusel alaliselt trikoloor, esimese lipu heiskas sinna iseseisvuspäeval viis aastat tagasi Priit Erm, kes oli briketivabriku viimane juhataja ning vast­asutatud MTÜ Eesti Turbamuuseumi juhatuse liige.

See esimene lipp on väljas muuseumitoas, mis avatakse ülehomme kell kaks. Välja­panekuga tutvumise järel vaadatakse vabaühenduse alga­tusel kroonikafilmi, tehakse ringkäik vabrikuhoones ning süüakse tähtpäevatorti. Möödus ju teisipäeval, 26. veebruaril 80 aastat ajast, mil tööstushoone liinidel vormiti esimene briketipäts ja hakkas kujunema turbatööliste asula.

Tootsilased lõid pea püsti, kui Eesti turbatööstuse sümbolvabriku omanik Soome kontsern Vapo OY juhtkond otsustas lõpetada Tootsis briketitootmise ja 23. mail 2011 valmis liinil viimane briketipäts. Koondati 46 töötajat, omanikud plaanisid lammutada vabrikuhoone, uue osaga läks see neil korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles