Pärnakas hakkab juhtima okupatsioonide muuseumi

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnust pärit Keiu Telve on üles ehitanud kvalitatiivseid uuringuid pakkuva rakendusliku antropoloogia keskuse ja töötanud Tartu linnamuuseumis.
Pärnust pärit Keiu Telve on üles ehitanud kvalitatiivseid uuringuid pakkuva rakendusliku antropoloogia keskuse ja töötanud Tartu linnamuuseumis. Foto: Okupatsioonide Ja Vabaduse Muuseum Vabamu

5. aprillist hakkab okupatsioonide ja vabaduse muuseumit Vabamu juhtima Keiu Telve. Telve on õppinud Tartu ülikoolis kultuuriteadusi ning kaitseb sel aastal doktorikraadi etnoloogias. Telve töötas varem muuseumi rändnäituse projektijuhina.

Pärnust pärit Telve on üles ehitanud kvalitatiivseid uuringuid pakkuva rakendusliku antropoloogia keskuse ja kaasa löönud mitmes rahvusvahelises teadusprojektis. Doktoritöös uurib Telve eestlaste töörännet Soome ja selle mõju peresuhetele.

​“Vabamul on suur potentsiaal olla kokkutulemise koht, põlvkondade ja kogukondade ühendaja ning diskussiooni tekitaja. Selles suunas jätkame koos meeskonnaga tööd. Pean väga oluliseks, et muuseum suudaks kõnetada nii muuseumi külastajaid kui ka muuta ennast nähtavaks ja kuuldavaks ühiskonnas aktuaalsetel teemadel. Vabamu läheb edasi liigutavate lugude jutustamisega lähiajaloost, uute leidlike näitusepaikade otsimisega ning ekspertidega koostöös kaasahaarava ja mõtlemapaneva sisu loomisega,” rääkis Telve.

Telve juhtis muuseumis Eesti Vabariigi 100. aastapäeva kingituseks loodud riigi suurimat rändnäituse projekti “Masters of our own homes: Estonia at 100”, mis tutvustab Eesti aja- ja kultuurilugu. See rändas eelmisel aastal nii Stanfordis, Torontos kui ka Bostonis.

Varem on Telve töötanud Tartu linnamuuseumis. Ta on loonud koolidele mõeldud liikuva muuseumitundide komplekti “Muuseum kohvris” ja eest vedanud Tartu linnamuuseumi kogukonnaprojekti “Üle jõe”.

“Keiu on silmapaistev noor naine, kes hindab vabadust väga kõrgelt,” sõnas muuseumi nõukogu esimees Sylvia Kistler Thompson. “Me oleme kindlad, et temast saab võimekas juht, kes tagab, et Vabamu oleks avatud eri sihtrühmadele ja kannaks sõnumit, et vabadus ei ole enesestmõistetav,” lisas ta.

Vabamut ja selle filiaali KGB vangikonge haldab Kistler-Ritso Eesti sihtasutus. Viimase kolme aastaga on sihtasutuse muuseumide külastajate arv suurenenud üle kolme korra. Suvel 2017 avas sihtasutus KGB vangikongid ja suvel 2018 avas Vabamus püsinäituse “Vabadusel ei ole piire”, sealjuures suurendades muuseumi näitusepinda kaks korda: 660-lt 1120 ruutmeetri suurusele alale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles