Jahtklubis peetakse Kihnu Jõnnu sünnipäeva

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu Jõnni kuju Pärnu jahtklubi juures.
Kihnu Jõnni kuju Pärnu jahtklubi juures. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Sel laupäeval, 3. detsembril möödub 163 aastat Eesti ühe legendaarsema meresõitja Kihnu Jõnnu sünnist ja sel puhul ootab Pärnu Rotary klubi kõiki linlasi laupäeval Pärnu jahtklubisse meremehe kuju juurde küünlaid süütama.

Ürituse eestvedaja Jüri Feofanov märkis, et rotaryd üritavad panna aluse uuele traditsioonile, millega meenutada igal sügisel kuulsat meresõitjat.

“Et avasime tänavu 14. mail jahtklubi juures Kihnu Jõnni kuju, oleks ju ilus selle juures tema sünniaastapäeva tähistada,” märkis Feofanov. “Selleks kutsume kõiki pärnakaid üles tooma laupäeval kuju juurde küünlaid.”

Kell 20 algaval üritusel esitab meremeestelaule Olavi Kõrre. Feofanovi teatel heliseb ilmselt sadamakell, mis muistsel ajal tähendas, et kella tõmmanud meremees teeb külalistele napsi välja.

Kihnu Jõnn ehk Enn Uuetoa sündis Kihnus 3. detsembril 1848. aastal. Oma meresõite alustas ta madrusena väikesel kivilaeval. Uuetoa sai tuntuks kartmatu kaptenina, sest tihtilugu sõitis ta vanadel laevadel, millega teised kaptenid ei söandanud enam merele minna.

Kuulus kapten hukkus tormisel merel 19. novembril 1913. aastal, kui sõitis oma viimase laeva Rock Cityga Taani rannikul madalikule, mistõttu laev läks põhja. Koos Uuetoaga hukkus seitse meeskonnaliiget.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles