Metsast leitud lastel võis ärajooksmise mõte tulla sotsiaalmeediast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus ja Viljandis kodunt lahkunud 13aastased tüdrukud, kelle leidmiseks paluti eile õhtul abi Facebooki vahendusel, leiti täna hommikul Tartumaalt ühest metsatukast telkimast.
Pärnus ja Viljandis kodunt lahkunud 13aastased tüdrukud, kelle leidmiseks paluti eile õhtul abi Facebooki vahendusel, leiti täna hommikul Tartumaalt ühest metsatukast telkimast. Foto: Kuvatõmmis videost

Kodunt lahkunud kaks tütarlast said Pärnu Postimehe allika sõnutsi idee ja juhised selleks sotsiaalmeediast.

“Idee võis tulla sotsiaalmeediast, kus lastel olevat vestlusgrupp, kus õpetatakse kodunt ära jooksma,” ütles allikas. Tema jutu järgi  ei ole tegu Facebooki grupi, vaid Messengeri vestlusaknaga, kuhu noori lisatakse. “Seal pidavat olema suurem punt, kes sel teemal arutleb,” sõnas ta.

Pärnus ja Viljandis kodunt lahkunud 13aastased tüdrukud, kelle leidmiseks paluti abi Facebooki vahendusel, leiti Tartumaalt metsatukast telkimast.

Lastega vesteldes selgus, et nad lahkusid kodunt suuresti igavusest ja sellist plaani olid nad pidanud juba pool aastat. Lapsed rääkinud politseinikele õhinal, kuidas nad kavatsesid kaugemalegi rännata, seigelda ja kaaluda koju tagasiminekut kõige varem suvel.

“Suhtume juhtunusse tõsiselt ja tegeleme nii laste kui vanematega edasi, et täpsed tagamaad kindlaks teha. Niisama oluline aga on, et kui teie peres kasvavad lapsed, võtke koos midagi ette, minge ise nendega rändama ja seiklema, loodusesse jalutama ja metsa telkima – üheskoos ja turvaliselt aega veetma,” seisab täna Lõuna prefektuuri Facebooki lehel tehtud pöördumises. 

Politsei kontrollis hulga Viljandi-, Tartu-, Jõgeva- ja Põlvamaale jäävaid mahajäetud mõisahooneid, kooli- ja talumaju, lautu-küüne ja muid kõrvalhooneid, millest mõne asukohta olid tüdrukud enne kodunt lahkumist internetist uurinud.

Ühtlasi kontrollis politsei busse, et saada infot, kuhu tüdrukud minna võisid. Lähedaste, klassikaaslaste ja tuttavate küsitlemine viitas, et tüdrukud plaanisid kodunt lahkumist, et omapäi mõnes kõrvalises kohas elama asuda.

Praeguseks on nii laste kui vanematega vestelnud noorsoopolitseinikud.

Veebikonstaablid koputavad vanemate südamele aina sagedamini

Politsei on veebikonstaablite vahendusel viimasel paaril kuul üha sagedamini kutsunud täiskasvanuid üles laste tegemistele sotsiaalmeedias rohkem tähelepanu pöörama.
Jaanuaris tegi sellesisulise postituse veebikonstaabel Maarja Punak, kui sai teatavaks, et ebasobiva sisuga Facebooki grupis “Eestlaste kolmnurk” leidub 12–13aastaseid, kes otsivad suhet, tarbivad otse-eetris alkoholi ja postitavad alasti inimestest pilte.
Detsembris avaldas veebikonstaabel Ville Ränik meile antud intervjuus, et laste muutunud käitumis ei tohiks jätta tähelepanuta. “Soovitan jälgida, kas lapse käitumismuster on muutunud. Varjamine on samuti oluline märk. Tegelikult laps võib aru saada, et kõik päris õige ei ole, aga samal ajal on huvitav. Selline väike hasart tekib. Lapsel on turvatunne, kuna ta on koduseinte vahel, ja ta mõtleb, et kes talle ikka midagi teha saab. Ta ei taju seda, et sotsiaalmeedias ja internetis laiemalt on puhtalt informatsiooni mõttes väga palju mõjutusviise, mis nullivad koduse turvalise keskkonna.”

Copy
Tagasi üles