Nädalast jäi kõlama: Luhtunud tango

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Pärast mitmetunnist nõu­pidamist otsustas Keskerakonna (KE) juhatus eile lükata tagasi Reformierakonna (RE) kutse alustada koalitsioonikõnelusi. Seda võib nimetada Kaja Kallase esimeseks suureks luhtumiseks pärast valimisi. Ta tegi suure valearvestuse, kui eeldas, et Keskerakond on nõus olema valitsuses, mis hakkab täitma ainult Reformiera­konna lubadusi.

Nagu Jüri Ratas ajakirjanikele ütles, osutus punaseks jooneks maksupoliitika. Reformierakond ei taganenud oma lubadusest kehtestada kõigile 500eurone tulumaksuvaba miinimum. Rikaste poputamisega ei saanud Keskerakond kaasa minna. Tango tantsimiseks on vaja­ kahte, kuid Ratas andis Kallasele korvi. Osa vaatlejate arvates kõige lihtsam võimuliit REKE jäi sündimata.

Reformierakonna seis näikse muutuvat aina küsitavamaks. Nüüd peab Kallase leer arvestama võimalusega, et tõrjutud (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond) ja alandatud (KE) ning väiksemad vennad (Isamaa ja SDE) hakkavad omakorda otsima kokkupuutepunkte. KE+Isamaa+SDE annaks välja vähemusvalitsuse mõõdu, mis poleks Eesti huvides. Võimalik, et on saabunud olukord, kus EKREt ei saa valitsust tehes eirata, kui soovitakse jätta Reformierakond veel neljaks aastaks opositsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles