Ülle Leesmaa: Iga kaheksas Eesti elanik on puudega. Kas tõesti?

, Sotsiaalkindlustusameti ekspertiisi ja ­sotsiaaltoetuste valdkonna juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statistika järgi on iga kaheksas Eesti inimene puudega.
Statistika järgi on iga kaheksas Eesti inimene puudega. Foto: Priit Simson

Eestis on 158 474 puudega inimest ja sotsiaalkindlustusametile esitatakse kuus keskmiselt 6200 puude ­tuvastamise taotlust. Neist 60 protsenti on korduvtaotlejatelt ehk inimestelt, kellele on juba puue määratud. Igal aastal lisandub väga palju puudetaotlejaid, kelle hulka kuuluvad peamiselt tööealised.

Puudega inimeste arv on maakonniti väga erinev. Kõige rohkem on neid Põlva maakonnas: neljandik elanikest. Kõige vähem aga Harjumaal: umbes seitse protsenti. Vanuserühmiti avaneb veel vastuolulisem pilt. Nii on üle poole Põlvamaa pensioniealistest puudega, samal ajal kui Harjumaa eakaaslastest on puudega vaid viiendik.

Nii suured erinevused tekitavad palju küsimusi. Miks on inimeste tervis piirkonniti nii erinev? Kas meie rahva tervis on tõesti nii halb? Või kas puuet taotletakse, ilma et see oleks ­õigustatud, tehes sellest endale lisasissetuleku?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles