Koduaia kõige ohtlikum ­tegevus on okste lõikamine

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduaia ohtlikumad toimingud on okste lõikamine ja heki pügamine.
Koduaia ohtlikumad toimingud on okste lõikamine ja heki pügamine. Foto: Andres Teiss

Kuigi kodustes aiatöödes ja tervisespordi harrastamises ei oska inimesed tihti ohtu näha, algab kevadel nende toiminutega seotud õnnetuste kõrgperiood.

Seesami õnnetusjuhtumikindlustuse tootejuhi Dagmar Gildeni sõnutsi muutub lume sulades ja kevade saabudes õnnetusjuhtumite iseloom. Kahjude nimekirja troonivad aiatöödega seotud kahjud ja neile järgnevad tervisespordiga tegeldes tekkinud kahjud. Õnnetuste statistikat juhivad mehed, kellega juhtub õnnetusi lausa poole rohkem kui naistega.

“Peamised kevadised kahjud, millest kindlustusseltsi teavitatakse, on lihaste venitused, liigeste nihestused, haavad, muljumised, luumurrud ja põrutused. Koduaia ohtlikumad toimingud on okste lõikamine ja heki pügamine, redelil ronimine, sae kasutamine ja kasvuhoone korrastamine,” andis Gilden ülevaate.

Kindlustaja ütlust mööda ei ole aiatöödes iseenesest midagi ohtlikku, kuid pahatihti kipuvad aiaomanikud ja aktiivsed rohenäpud esimeste soojemate ilmadega liiga palju korraga ette võtma, mis­tõttu on hooletusest tingitud õnnetused varmad juhtuma.

“Aedade äärest pole veel lumehunnikudki ära sulanud, kui juba lammutatakse vana kõrvalhoonet või puukuuri, ­lohistatakse suuri ja raskeid ­kive ning tehakse muid talvel plaani võetud aiatöid. Seda kõike ühe nädalavahetuse jooksul,” loetles Gilden.

Gilden soovitab enne aias tööle asumist vaadata talvekorteris olnud töövahendid üle, et veenduda nende ohutuses. Vana puitredel olgu tugev ja terve, saag töökorras ja tööohutusvahendid käepärast. Kindlasti tuleb üle vaadata kasvuhoone. Kui mõni klaasidest on talve jooksul purunenud, tuleb enne kätega mullas tööle hakkamist veenduda, et maapind ei peida endas ühtki ohtlikku klaasitükki. Suurte kivide ja muude raskete esemete liigutamiseks võiks kutsuda abilise ning võimaluse korral kasutada tööd lihtsustavaid vahendeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles