Maailmameistrite võistlusvarustus valmib suvepealinna ettevõttes

Karl Hütt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kindlasti on paljudele vibuspordihuvilistele Falco nimi tuttav. Selles Pärnu tehases toodetakse maailmas hinnatud pikkvibusid ja puidust nooli, mida eksporditakse üle 40 riiki. Kusjuures tehasel on oma roll ka pikkvibu valitsevate maailmameistrite prantslase Robin Gardeur’ ja itaallanna Giulia Barbaro edus, sest mõlemale MM-tiitli toonud tulemused lasti just Falcos valmistatud nooltega.

Ettevõtte juhataja Siim Talmar võrdleb vibude tootmist veidi suuskade valmistamisega, sest Falco vibude tootmisele sai algus pandud just 1988. aastal ehk 31 aastat tagasi Visu suusavabrikus. Suurim vahe tootmisprotsessis on tema sõnutsi see, et kui suuski valmistatakse liinidel ja masstoodanguna, tehakse vibusid seniajani suuresti käsitööna.

Kui Falco valmistas algusaastatel põhiliselt sportvibusid, moodustavad praeguse toodangu traditsioonilised pikkvibud ja nooled. Peamiste materjalidena kasutatakse siiani puitu ja üha enam bambusliiste. “Täpne kihtide arv ja paksus sõltub vibu tugevusest,” täpsustab ettevõtte juhataja. Peale puidu on kasutusel klaas- ja süsinikplast, mis annavad vibule vastupidavuse ja lasuhetkel noolele suurema lennukiiruse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles