Bamberg ootab pärnakaid oma fantaasiamudaravilasse

Copy

Margus Bambergi nime leiab paljude Tallinnfilmi nukufilmide tiitritest. “Une-Mati”, “Välek Vibulane”, “Kunksmoor ja kapten Trumm”, “Vahva rätsep”, “Meemeistrite linn”, “Kevadine kärbes” – seda loetelu võiks jätkata. Kuigi animaatoritöö on aastate taha jäänud, pole fantaasiarikkus teda maha jätnud.

Inglise huumori austajana lisab Bamberg igavesti kestva vildikaga oma loomingusse alati törtsu situatsioonikoomikat ja sarkasmi. Sellist tüüpi nali on justkui lakmus, millega naljasoont testida.

Aprilli jooksul näeb Pärnu keskraamatukogus Bambergi joonistatud pilte, mis mõnda aega mööda Eestit rännanud. Pärnu näitus “Kribamised” on viimase kolme aasta jooksul seitsmes. Osa pilte on juba üleval, osa jõuab trepigalerii seintele tuleval nädalal.

Millal tekkis tunne, et on õige aeg oma loomingut eksponeerida?

Eks ma ole varemgi joonistanud, suuremate ja väiksemate vaheaegadega, kuid mulle tundus, et siis polnud veel teistele oma piltidega midagi öelda. Korralikult joonistavaid professionaalseid kunstnikke on maailm täis, nende sekka ma ennast ei arvaks. Seega, et laval mitte tola välja näha, tuleb laval tola mängida. Ühesõnaga, leidsin oma stiili ja teema, millega arvan erinevat ülejäänud kunstnikest.

Teie joonistused on jutustavad ja detailirohked. Olete filmimaailmast juba ammu eemal ja muid radu käinud, kuid piltides on ikka tunda seda nukufilmi mängumaailma ja liikumist.

Juhuse tahel sattusin kohe pärast keskkooli nukufilmi (Tallinnfilmi stuudio, toim) tööle. Keskkond oli teistsugune, inimesed olid teistsugused, naljad väga erinevad nendest, millega olin harjunud. Läksin mänguga kaasa ja see rikkus heas mõttes mul normaalse mõtlemise ära. See õhustik mind paeluski. Mäng igas mõttes, mis imes mind kui soo endasse. Suu oli kogu aeg fantaasiamuda täis ja selle maitse on siiani suus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles