Galerii: Pärnus Mai rannas uhkeldavad jääpankade vahel graatsilised luiged

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Päikselised kevadpäevad meelitavad Eestisse aina enam rändlinde ja selgelt on tänavune lindude liikumine varasem kui paaril eelneval aastal. Lehelugeja Mihhail Sosnin saatis toimetusele vahvad pildid Pärnus Mai rannas uhkeldavatest luikedest ja muudestki rändlindudest, keda seal kohata võib.

“Hanede ja luikede ränne käib praegu tõesti väga aktiivselt,” kinnitas keskkonnaagentuuri eluslooduse spetsialist Jaak Tammekänd. “Esimesed putuktoidulised tegelasedki on juba kohal. Näiteks on mitmel pool Eestis kohatud väike-lehelindu.”

Suurem ränne on siiski alles ees ning Aafrikas ja Aasias talvituvad linnud saabumata.

Tammekännu arvates peaksid ilmselt varsti meile jõudma esimesed suitsupääsukesed. “Tavaliselt umbes 10. aprill paiku tulevad,” märkis ta.

“Valge-toonekured jõudsid tänavu juba hästi varakult kohale,” rääkis Tammekänd. “Selgelt võib arvata, et kusagile Lõuna-Euroopasse on tekkinud talvituvate valge-toonekurgede populatsioon. Aafrikas talvituvad linnud ikka märtsi keskel meile ei saabu.”

Valge-toonekured on tänavu kevadel saabunud varakult.
Valge-toonekured on tänavu kevadel saabunud varakult. Foto: Mailiis Ollino

“Möödunud nädalavahetusel oli väga suur ööränne,” teadis Tammekänd. “Kõik linnad ja metsatukad olid rästaid täis. Need tegelased tulevad enamasti suure lainena ja rändavad tihti öösiti, kui tingimused on selleks sobivad.”

Mõistagi armastavad rändlinnud sooja ja mida kõrgem temperatuur, seda rohkem sulelisi meile jõuab. Oluline on tuulesuundki: suuremad lindude ränded toimuvad lõuna-, edela- ja läänetuulega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles