Galerii: Raeküla kooli noored õppisid Pärnu päeva eel kodukanti tundma

, Raeküla kooli õppekava arendusjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimastel aastatel on olnud tore komme tähistada Pärnu päeva. Hea, kui kodanikud kodulinna paremini tundma õpivad ja ühtlasi seda rohkem väärtustavad. Oluline on see, et armastus ja lugupidamine kodukoha vastu tärkaks juba lapsepõlves. Seepärast alustasidki Raeküla kooli lapsed tutvumist lähiümbrusega, et teada ja tunda linnaosa, mis on läbi aegade kultuuriliselt väga rikas olnud.

Õppimine on alati olnud väga tõhus läbi vahetu kogemuse. Nii oligi nädala viimane koolipäev korraldatud sootuks teisiti kui muud õppepäevad. Vastavalt vanuseastmele pakuti õppuritele erisugust tegevust.

Kuuendikud viisid nooremad koolikaaslased giidituurile, näitamaks kooli lähiümbruse olulisi kohti. Ringkäik algas Raeküla endisaegse koolimaja juurest, kus lapsed said teada huvitavaid fakte maja ajaloost, edasi mindi perekond Pätsi kunagise kodu juurde. Lapsed pidid Riia maantee elava liikluse taustal manama silmade ette kunagise rahu ja vaikuse linnaservas asuvast elamisest.

Edasi tutvuti akordionivirtuoosi Venda Tammanni kunagise kodupaigaga. Paljudele lastele tuli üllatusena see, et kuulsa pillimehe mängumaal mängivad nemadki.

Kui jalutajad jõudsid merele lähemale, märkasid nad tee ääres moodsatest elamutest eristuvaid maju. Seegi oli lastele uus teadmine, et vanasti olid majad teistsugused ja neid oli palju vähem kui praegu. Nii mõnigi teatas, et see on ta koolitee, kuid et ta polegi neid kauneid vanaaegseid hooneid märganud.

Eriti huvitav oli peatus Marguse võrgupoe juures, kus ilutses Raeküla ajalugu sümboliseeriv puitskulptuur “Rott ja ahven“. Merelt paistis valge rüsijää viirg, mida osaliselt varjas metsatukk. Siingi pidid lapsed oma peas minema ajarännakule ja kujutlema vaimusilmas karjamaad seal rohtu nosivate lehmadega.

Viimane peatuspaik oli meiegi koolis õpetajateed tallanud tuntud tantsuõpetaja Elfride Nikolai omaaegne kodupaik.

Noored giidid olid tublisti valmistunud ja nende ettevõtmine õnnestus hästi. Kaasõpilased olid nähtust, kuuldust elevil, varem nad ju ei teadnudki, et vaikivad majad ja saginat tulvil tänavad polegi tummad, vaid võivad jutustada palju huvitavat.

Seitsmendate kuni üheksandate klasside õpilased tegid kodukandis 2019 sammu oma tervise heaks ja käisid Pärnu linnavalitsuses kaemas, kuidas linna juhitakse.

Ehk vaatavad nüüd noored kodanikud kodulinna teistsuguse pilguga ja mõistavad, et nemadki on osa meie linnast ja selle ajaloost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles