Vaadake kaardilt, kuidas suvise laulu- ja tantsupeo tuli Pärnumaal liigub!

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulu- ja tantsupeo tuli liigub Pärnumaal 9.–11. juunini ja käib üle 40 kultuuriloolisest paigast läbi.
Laulu- ja tantsupeo tuli liigub Pärnumaal 9.–11. juunini ja käib üle 40 kultuuriloolisest paigast läbi. Foto: Ants Liigus

Juuni alguses Tartus süttiv tänavuse laulu- ja tantsupeo tuli, mis jõuab 4200kilomeetrisel teekonnal Tallinna Kalevi staadionile 4. juuli õhtuks, liigub Pärnumaal 9.–11. juunini ja käib üle 40 kultuuriloolisest paigast läbi.

Oma teekonnal külastab laulu- ja tantsupeo tuli näiteks Audru kirikut ja laululava, Lindi kalasadamat ja Koidula muuseumi, parki ja sünnikodu, kus toimub kontsert. Kontserte ja üritusi korraldatakse kolme päeva jooksul veel mitmes teisteski paigas, nagu näiteks Mihkel Lüdigi sünnikohas. Oma laulu- ja tantsupeo korraldab tule möödudes Tori kihelkond. Igas paigas korraldatakse tuleteekonnal üritusi ja valmistutakse saabuvaks juubelilaulu- ja tantsupeoks.

Pärnumaa võtab tule 9. juunil üle Raplamaalt ja annab selle 12. juunil üle Viljandimaale.

33 päeva kestvast üle-eestilisest teekonnast on valminud kaart, kuhu on kantud ligikaudu 500 tähenduslikku peatuspaika.

Laulu- ja tantsupeo tule teekond Pärnumaal.
Laulu- ja tantsupeo tule teekond Pärnumaal. Foto: Kuvatõmmis

“Kutsume üles kõiki kogukondi, organisatsioone ja sõpruskondi juubelipeoks valmistudes märkama ja korrastama kodukandi kultuurilooliselt tähtsaid paiku! Ajendatuna soovist, et igaüks saaks laulu- ja tantsu juubeliaastal peost osa, kutsume inimesi 4. mai “Teeme ära” talgupäeval välja tulema ja käed külge panema,” ütles laulu- ja tantsupeo teabejuht Sten Weidebaum. “Hea võimaluse annab selleks äsja valminud tuleteekonna kaart, millelt leiab põnevat avastamist ja mõtteid selleks, et juubelipeo tuleteekond vääriliselt ette valmistada.”

Pärnumaalt on nüüdseks talguveebis registreeritud 63 talgukohta, millest kaks on kirja pandud laulu- ja tantsupeo juubeliaasta tähe all. 4. mail ootavad kihnlased Kihnu mere seltsi talgupäevale ja Pärnu-Jaagupi lauluväljaku korrastamiseks toimuvad samuti kohalikud talgud.

27. laulu- ja 20. tantsupeo “Minu arm” kunstilised toimkonnad süütavad juubelipeo tule 1. juunil Tartus Eesti Rahva Muuseumi pargis. Järgnevad 33 päeva on tuli maakondade hoida, liikudes läbi Eesti. Tuli alustab teekonda Saaremaalt ja jõuab 4. juuli õhtul Kalevi staadionile, kus algab tantsupeo esimene etendus.

“Kõlab ehk uskumatult, aga 33 päeva jooksul läbib tuli Eestis ühtekokku 4200 kilomeetrit ehk niisama pika tee, kui jääb Tallinna ja Lissaboni vahele,” lausus Weidebaum. Sel kõigi aegade pikimal tuleteekonnal Tuletulemine saavad kõik võimaluse kaasa lüüa, aidates tuld Tallinna poole kanda või osaledes “Teeme ära” talgupäeval.

Tuletulemine on juubelipeo avamäng, kandes laulu- ja tantsupeo väärtusi ja väge Eesti igasse nurka. Tänavu saab tuleteekonna traditsioon 50aastaseks: esimest korda toimus üle-eestiline Tuletulemine 1969. aastal laulupeo 100 aasta juubeli puhul. Tuletulemist korraldab Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA koostöös Eesti kõigi maakondadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles