Loeng avab kõige tormilisemaid aegu Pärnu kunstielus

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Raudoja on Pärnu kunstielu arengut lähedalt vaadanud mitu aastakümmet järjest.
Alar Raudoja on Pärnu kunstielu arengut lähedalt vaadanud mitu aastakümmet järjest. Foto: Urmas Luik

Pärnu muuseumi loengusari jõuab neljapäeval kohaliku kunstielu tormiliste aegade kirjeldamiseni. Pärnu linnagalerii juhataja Alar Raudoja astub seal üles loenguga “Viimane veerandsada Pärnu kunstielus”.

Pärnu kunstielus on eelmise sajandi lõpust toimunud väga suured muutused. Pärnusse tekkis kunstikool Academia Non Grata ja koos sellega terve kunstirühmitus, mida isegi võrreldi omaaegse Pallasega. Näitusetegevus mitmekordistus. Linnas tegutses juba uue kunsti muuseum Mark Soosaare juhtimisel, mis esimest korda esitles suures mahus rahvusvahelist kunsti. 1995. aastal rajati Pärnu linnagalerii, mille peamiseks suunaks sai Pärnu kunstnike esitlemine ja kunstielu elavdamine.

Neil kolmel vaalal on Pärnu kunst ja kunstielu purjetanud siiani. Sellel teekonnal on ette tulnud nii tõuse kui ka mõõnu. Loeng “Viimane veerandsada Pärnu kunstielus” avab neid protsesse ja tutvustab kunstnikke, kes on oma panuse andnud Pärnu tugevale positsioonile Eesti kunstimaastikul.

Raudoja on hariduselt kunsti- ja tööõpetuse õpetaja ning kunstihariduse omandanud Tallinna ülikoolis, kus tema õpetajaiks olid Oskar Raunam, Ester Roode, Jaak Kangilaski, Peeter Mudist, Peeter Ulas.

Kunstinäituste korraldamisega Pärnus alustas Raudoja juba 1980. aastate lõpus. Pärnu kunsti aastaraamatut on ta koostanud ja toimetanud 1997. aastast. Loeng algab kell 15.30 ja on avatud kõigile huvilistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles