Igor Gräzin: Varsti tulevad uued jõud ja uus Euroopa (2)

Igor Gräzin
, Euroopa Parlamendi liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast valimisi mais peavad kartelliparteid end Euroopa Parlamendis (pildil) ilmselt koomale tõmbama ja tegema ruumi uutele jõududele.
Pärast valimisi mais peavad kartelliparteid end Euroopa Parlamendis (pildil) ilmselt koomale tõmbama ja tegema ruumi uutele jõududele. Foto: Vincent Kessler

Sel aastal täitub 15 aastat Eesti Euroopa Liitu astumisest. Selle ajaga on üha vähemaks jäänud neid, kes mäletavad, miks me seda tegime. Põgus pilk tollastele ajalehtedele tuletab selle aga siiski kenasti meelde.

Esiteks oli juttu julgeolekust loosungi all “Ei iial enam üksi!”, millega viidati 1940. aastal juhtunule. Teiseks liitumise põhjenduseks nimetati seda, et Euroopast tuleb palju raha ja kasutati loosungit “Sealt tuleb ilgelt pappi!” Kolmandaks – uskuge või ei, aga see oli loosung! – Euroopast saab särtsakaid mehi.

Igatahes polnud tollal sõnakestki juttu euroopalikest väärtustest, solidaarsusest ega Euroopa helgest tulevikust, millesse meiegi panustada tahtvat. Kuna olin toona osaline euroskeptilises liikumises, teaduskeskuses Vaba Euroopa, möönan, et tollane europropaganda oli väga egoistlik ja amoraalne.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles