Prokurör küsis linnavolinikule tingimisi vangistust

Lauri Habakuk
, Pärnu Postimehe tegevtoimetaja
Copy
Kaitsja Heldur Otti (vasakul) on veendunud, et prokuratuuril pole tema kliendi Ago Kalmeri väidetava süü kohta tõendi poegagi.
Kaitsja Heldur Otti (vasakul) on veendunud, et prokuratuuril pole tema kliendi Ago Kalmeri väidetava süü kohta tõendi poegagi. Foto: Kristo Niglas

Stoilise rahuga, vaata et kivinäoga, kuulab Pärnu linnavolikogu liige ja ettevõtja Ago Kalmer, kui prokurör Küllike Kask kohtusaali teises otsas tema vastas süüdistuskõnet peab. Aeg-ajalt kribab kaitsja Heldur Otti krabinal paberile märkmeid.

Vankumatu meelekindlusega esitleb süüdistaja Pärnu Kuninga tänava kohtumajas tõendeid. Terve tunni ja 15 minutit pealegi läkitab ta kohtunikele põhjuseid, miks kohtukulli ees istuv linnavolinik tuleks kriminaalkorras süüdi mõista.

​See on peaaegu niisama kaua kui kurikuulus poolteisetunnine salakaameraga lindistatud vestlus Pärnu linnapea Romek Kosenkraniuse kabinetis, kust kogu saaga alguse sai ja kus Isamaa ridades abimeer Meelis Kuke asendusliikmena suvepealinna esinduskokku pääsenud Kalmer mullu 10. jaanuaril meerilt väidetavalt altkäemaksu küsis.

Selle aja sisse mahub argumente – millest, tõsi, kõneleja üht-teist ülegi kordab – omajagu. Neist kõiki ei jõua lehes üles lugedagi. Vastasleerile näib kogu jutt olevat aga tühi nagu esmaspäevane kirik, sest, nagu Otti sedastab, ei toonud süüdistaja pikk kõne asja selgust. Mõistagi ei tule see kellelegi üllatusena, sest eks prokuröri ja kaitsja töö olegi teineteisele vastu vaielda.

Olgu siiski öeldud, et vangitorni vee ja leiva peale ei saadaks isamaalast prokuratuurgi. Nagu Kask oma kõne lõpus märgib, peab karistus olema niisugune, mis suudaks süüdimõistetule ja ühiskonnale mõju avaldada. Pealegi pole kohtualusel varasemaid kriminaalkaristusi ja kuritegu jäi katsestaadiumisse.

Nii küsib prokurör Kalmerile alammäärale (maksimum on kümme aastat türmi) lähedast karistust: kahe aasta pikkust tingimisi vangistust, mida ei pöörata täitmisele, kui too ei pane kahe ja poole aasta jooksul toime kuritegu.

Kaitsja palub kohtul Kalmer õigeks mõista. Aga mitte ainult: Otti taotleb, et Eesti riik hüvitaks tema kliendile kohtukulud – 24 600 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles