Miks te ei armasta enam Janet?

Simmo Saar
, Pärnu endine abilinnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simmo Saar.
Simmo Saar. Foto: PP

Peaksin vist Pärnu Postimehe arvamustoimetust tänama omalaadse komplimendi eest – tundub, et allakirjutanu reiting Pernau pahurate tindisolkijate silmis on kaks aastat peale Pärnu Linnavalitsusest lahkumist üllataval kombel tõusnud: nimelt peavad nad praegust abilinnapead – Jane Metsa – halvemaks linna asevalitsejaks, kui seda oli omal ajal käesoleva kirjatüki autor.

Tõsi, nagu ülal mainisin – on komplimendi oreooli omistamine siiski ehk liigne luksus.
Nimelt tundub, et PP arvamustoimetajad on õlleklaasi taga sulge krabistades (vähemalt enda arvates) tabanud lausa kahte kärbest korraga – selle asemel, et pr. Metsale lihtsalt halvasti öelda, püstitatakse arvamusartiklis mannetuse etalon, kelle mannetuses ületamine (ja seega muus osas allajäämine) on ilmselgelt jubedamatest jubedaim solvang.

Samas olen ma (nagu üks kunagine opositsioonisaadik, kes oma mesimaguse-salvava kõnepruugi poolest tuntud oli) mõõdukalt segaduses – kas tõesti soovitab Pärnu Postimees kohvrid pakkida Jane Metsal? Kirjutas arvaja-toimetaja Meiel kolmanda märtsi 2009.a. Pärnu Postimehe juhtkirjas ju järgmist: „Tänases Pärnu Postimehes vahendatud Pärnu abilinnapea Jane Metsa sõnad annavad lootuse, et linnaeelarve mõistlik kärpimine võib õnnekski minna. Võib õnneks minna, kui Mets oleks Pärnu linnapea.”

Seega nägi Meiel alles äsja maapõhja kirutud Metsa veel kaks aastat tagasi Pärnu uue linnapeana, kelle tarmuka juhtimise all pidi linn uue hingamise saama. Veel enam – Mets sai kiita ka oma “asjaliku kommentaari eest”, mille ta eelarve detailide kohta andis ja mis kõlas järgmiselt: “Maha tuleb võtta niipalju kui võimalik, kuid alles jätta niipalju kui vajalik.”  Vist kunagi varem ega ka hiljem pole ühe kohaliku ajalehe arvamustoimetus pidanud detailseks, läbikaalutletuks ja informatiivseks lauset, mis oma olemuselt koosneb vanasõnast ja surnud amööbist.

Samas ei arva ma, et Mets oleks oma olemuselt mannetu: Jane Metsale Teet Roosaare artiklis omistatud tegutsemisviis teeb temast peaaegu et müütilise naisamatsoooni, kelle sihikindlus ja julgus annab silmad ette isegi teleekraanilt tuntud naissõdalasele Xenale.
Ma usun, et kui selliselt tegutsev isik näiks kellegi kõrval mannetuna, ei julgeks “selle vähemmannetumaga” baarileti taga istudes isegi Bruce Willis (kellel on kaasas vale jalaga voodist tõusnud Chuck Norris ja ilmselgelt purjakil Steven Seagal) vihaseid pilke vahetada.  

Ehk seega – kuigi Pärnu Postimees nimetab minu kunagist kolleegi Jane Metsa mannetuks, räägivad Jane enda teod ja Suvepealinna nišilehe arvamustoimetajate kunagised sõnad hoopis teist keelt. Kui oleksin oma olemuselt pooltki nii lõvilik kui seda on Mets, oleks Saare asemel Keskerakonnast pidanud lahkuma hoopiski Savisaar…

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles