Saates “Aktuaalne Pärnumaal” räägiti Pärnust ja kõrgharidusest

Pärnu Postimees
Copy
Tartu ülikooli Pärnu kolledž.
Tartu ülikooli Pärnu kolledž. Foto: Tartu ülikooli Pärnu kolledž

Tre Raadiost oli stuudios Regina Jaakson, Pärnu Postimehest Raido Keskküla ja Kalev Vilgats. Ajakirjanike peamine arutlusteema oli Pärnu linna ja Tartu ülikooli Pärnu kolledži koostöölepe, mis andis tublisti kõneainet eilsel volikogu istungil.

Jaakson viitas Pärnu linnapea Romek Kosenkraniuse varem raadios öeldule, et linna suund on toetada kolledži arengut, selleks et seal õpetataks uusi erialasid. Vilgats lisas, et koostööleppegi eesmärk on kasutada kolledžit enam nende erialade õpetamiseks, mida Pärnus on vaja, et noored inimesed jääksid siia tööle.

Keskküla pidas näotuks, et avalikult räägitakse regionaalarengust ja -poliitikast, kuid kolledžid on nirus rahalises seisus. Kas kohalik omavalitsus peab kõrgkooli rahaliselt toetama, kui riik ei suuda selle arengut tagada?

Vilgats haaraski sõnal sabast: tema hinnangul on tegemist tüüpilise sõnade ja tegude lahknemisega. Räägitakse haridusest ja selle kättesaadavusest, aga ei tagata ressurssi. Tsiteeriti linnavolinikku ja riigikogu liiget Toomas Kivimägit, kes ütles, et kolledži puhul on tegu riikliku hariduspoliitika probleemiga. Vilgats arvas, et Pärnu, Viljandi ja Narva linnavalitsus võiks uuele valitsusele kõrghariduse rahastamise kohta läkitada ühiskirja.

Keskküla lisaski, et Viljandil on plaanis ära oodata valitsuse ametisse astumine, et siis hakata läbi rääkima haridus- ja teadusministri ning regionaalministriga.

Vilgats tuletas meelde, et Pärnule on kolledžil sümboolne tähendus, sest 1699. aastal kord meile juba kukkus ülikool sülle, tegutsedes siin valdavalt varjusurmas 1710. aastani. Kui 1802 ülikooli taasavati, kaaluti asukoha valikul tõsiselt Pärnut. Sellest meie tugev side praeguse kolledžiga.

Keskküla tõi esile üliõpilaste majutusprobleemi. Volikogus räägiti kolledži plaanist Šveitsi tüüpi öömaja rakendamisest: üliõpilased nii elaksid kui töötaksid ühes motellis.

Jaakson resümeeris, et Tartu ülikoolil on õige aeg haarata uuel valitsusel sarvist ja kõrghariduse murekohad läbi rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles