Õpetaja tehtud loodusfotosid naudib kogu kool

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konnad.
Konnad. Foto: Riina Tshaikovski

Pärnu ühisgümnaasiumi 150 aasta juubeliks üles pandud loodusteemaliste fotode näitust naudivad nii õpetajad kui õpilased, kes pole piltide autorit, kehalise kasvatuse õpetajat Riina Tshaikovskit kiites sõnadega kitsid.
 

Kooli raamatukogusse on välja pandud ühtekokku 36 loodusfotot: 20 päikeseloojangu jäädvustust nii Pärnu rannas ja Vallikäärus kui Lõuna-Eestis, Tshaikovski lapsepõlvekodus Pukas, 6 Pärnu-teemalist ülesvõtet, 4 pilti konnadest, 6 lillefotot. “Mulle meeldib väga loodus,” põhjendab fotohuviline õpetaja pildivalikut.

Riina Tshaikovski tegeleb fotograafiaga alates 1994. aastast. “Mees kinkis mulle “seebikarbi”, õpetas pildistama ja ilmutas varasematel aegadel ise kodus pilte,” meenutab ta.

“Tollesama fotoaparaadiga on tehtud kaks väga õnnestunud fotot tehtud: üks talveteemaline ja teine siis, kui kümnevõistleja Erki Nool tuli Sydney olümpial kuldmedalile,” ütleb Tshaikovski.

Tshaikovski on jäädvustanud väga palju oma kooli sündmusi, õpetajaid ja spordiga tegelevaid koolinoori. “Et osalen veteranide võistlustel kergejõustikus, on sealtki pilte, samuti veidi spordikuulsusi,” räägib õpetaja.

Esimese näituse tegi Tshaikovski koos oma 12. klassi õpilastega aastaid tagasi ja seegi oli vaadata kooli raamatukogus.

1990. aastast Pärnu ühisgümnaasiumis töötava Tshaikovski kolleegid teavad tema huvi fotograafia vastu, kuid ilmselt oli nii mõnigi kooli juubeliks avatud näitust vaadates meeldivalt üllatunud. “Äsja käis saksa keele õpetaja mind tänamas väga heade emotsioonide eest näitusel,” tunnistab ta.

Ometi ütleb Tshaikovski, et ta ei saa ennast fotograafiks nimetada, sest kogu Eestimaa on selle alaga väga häid tegelejaid täis. “Olen lihtsalt huviline, mulle meeldib jälgida enda ümber toimuvat: inimesi, muutusi ajas, kasvamist, elu algust, õitsemist, hääbumist,” kirjeldab õpetaja ja lisab, et fotograafia on väga kallis ala, kuid hobide eest pole kahju kulutusi teha.

Praegu on Tshaikovskil väga hea digikaamera Olympus. “Head nõu olen saanud kursusevend Jüri Vlassovilt, alati kuulan professionaale ja loen vastavat kirjandustki,” räägib ta ja lisab, et ühte head koolitust igatseb ta küll.

Näitus Pärnu ühisgümnaasiumi raamatukogus on avatud kõigile huvilistele ja jääb avatuks jaanuari lõpuni.

Tshaikovski mõlgutab aga mõtteid kunagises kodukohas, ilusas Puka kultuurimajas oma töödest näitus teha.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles