Pärnu naiste tugikeskus tegi uuele valitsusele pakkumise: Võime teid koolitada nii, et onu Jüri ka mõistab (2)

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu naiste tugikeskuse juhataja Margo Orupõld.
Pärnu naiste tugikeskuse juhataja Margo Orupõld. Foto: Mailiis Ollino

Vägivallaskandaali sattunud vastse väliskaubandus- ja IT-ministri Marti Kuusiku (EKRE) juhtumist lähtudes võtab sotsiaalmeedias sõna Pärnu naiste tugikeskuse juhataja Margo Orupõld, kes kutsub rahvaesindajaid üles end lähisuhtevägivalla teemal koolitama.

Eile avalikustasid eri meediamajad pikalt levinud kuuldused, nagu IT-minister Kuusik tõstnuks oma naise vastu korduvalt kätt. Postimees kirjutas eile, et minister Kuusiku eksabikaasa pidi Mart Helmele, Martin Helmele, Marti Kuusikule ja peaminister Jüri Ratasele telefoni teel kinnitama, et mees pole kodus vägivallatsenud.

“Jõupositsioonil mehed helistavad naisele, kes paljudele teadaolevalt on räige vägivalla ohver ja küsivad, kas ...? Sellise tehnika kasutamist näeme tavaliselt õõvastavates krimi- või sõjafilmides, kus ülekuulamisel on ainult üks vastus, kui tahad edasi elada,” kirjutas Orupõld.

Margo Orupõld:

“Pärnu naiste tugikeskus on lähisuhtevägivalla ohvritele teenuseid pakkunud juba 9,5 aastat. Selle aja jooksul on meil olnud 2413 esmast klienti. See tähendab, et need on olnud naised oma nime ja näoga, nad on julgenud abi otsida ellu, mis on täis vägivalda. 384 naise elus on olnud vägivald niivõrd jõhker, et nemad on vajanud turvalist majutust väljaspool kodu.

Statistika Eesti kohta ütleb, et politsei poole pöördunud lähisuhtevägivalla ohvrite arv 2010. aastal oli 1200 ja 2018. aastal juba 3607. See tähendab: oleme riigina näidanud, et vägivallaohvrid saavad abi ja selle usalduse kasvatamisega liikunud aasta-aastalt turvalisema ja vägivallatuma elu suunas.

Pärnu naiste tugikeskus (ei kuulu Eesti naiste varjupaikade liitu) ei ole kunagi kurtnud, et riigil on olnud vähe raha panustada vägivallaohvrite kaitsesse. Oleme ise leidnud selleks lahendusi ja võimalusi. Kõige tähtsam on olnud see, et riik on tunnustanud seda, mida teeme, ja toetanud meie ideede levitamist.

Teame, et vägivallatseja ja tema ohvri käitumist ongi raske mõista. Lundy Bancroft on oma raamatus “Miks ta seda teeb?” väga hästi vägivallatseja käitumismudeli lahti kirjutanud. Vägivallatsejad on oma tegutsemismustri järgi jagatud järgmisteks tüpaažideks: nõudlik mees, härra Õige, veesogaja, rividrilli seersant, härra Ülitundlik, playboy, Rambo, ohver, terrorist, vaimuhaige ja sõltlane.

Kui neid tüüpe hästi tunda, siis on lihtne mõista, miks nad ei mäleta, kas olid kodus, kui naine kukkus, miks nad vähendavad ja pisendavad, miks nad vägivalda nimetavad vaid turbulentsiks. Seda kõike räägivad nad kahjuks häälekalt ega saa ise arugi, kuidas enda vägivaldse käituja tüübi reedavad.

Siseturvalisuses on mitu ministeeriumi seni teinud koostööd ohvrite taasohvristamise vältimiseks. Oleme olukorras nagu saunast tulles, kui keegi sind jääkülma veega üle viskab. Pesuehtne turbulents. Jõupositsioonil mehed helistavad naisele, kes paljudele teadaolevalt on räige vägivalla ohver ja küsivad, kas ...? Sellise tehnika kasutamist näeme tavaliselt vanades krimi- või sõjafilmides, kus on ainult üks vastus, kui tahad edasi elada.

Mida siis praeguses olukorras teha? Oma tegevuses otsime alati lahendusi.

Koolitusi lähisuhtevägivalla teemal on alati vähe.

Meil on kogemused ja oskused koolitada lähisuhtevägivalla sisu mõistmisel, vägivallatseja ja ohvri käitumise lahtimõtestamisel. Seni on sellest kõik aru saanud. Räägime lihtsalt ja selgelt, nii et tädi Maali ka mõistab.

Kutsuge meid end koolitama, kallid rahvaesindajad ja praegused otsustajad. Tasuta töö ei ole meile võõras.”

Vaadake ka Margo Orupõllu mullu veebruaris lindistatud videorepliiki!

Soovid Eestile: Viskame arusaama "Kes lööb, see armastab" prügikasti

Pärnu naiste tugikeskuse juhataja Margo Orupõld on veendunud, et elu Eestis saab paremaks minna vaid siis, kui loobume ajast ja arust tõekspidamistest, mis puudutavad armastust ja naisi-mehi. "Kes lööb, see armastab" ja "Armastus teeb haiget" tuleb heita prügikasti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles