1500 pead ja 15000 sekundit noortesõbralikuma tuleviku nimel

, Koidula gümnaasiumi õpilane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raeküla Vanakooli keskus.
Raeküla Vanakooli keskus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Mida tegid Sina 1.detsembril? Ilmselt olid koolis! Kuid sellel  päeval  toimus üks väga õpetlik koolipäev Raeküla Vanakooli keskuses. Seal oli  üritus nimega Osaluskohvik, kus noored ning noortemeelsed arutasid selle üle, kuhu tulevikus liikuma peame.

Üritus viidi läbi Maailmakohviku meetodil, mis on loodud USAs elava Elizabeth Lanki poolt 1990ndatel. See on kaasamismeetod, mis võimaldab suurel hulgal inimestel samas kohas ja samal ajal rääkida teemadel, mis neile korda lähevad. Osalejaid innustatakse kõnelema oma kogemustest ja kuulama teisi, kuna just siis võivad tekkida uued veelgi geniaalsemad ideed.

Osaluskohvikusse olid kogunenud noored ja otsustajad üle Pärnumaa, mõni oli tulnud isegi väljastpoolt maakonda. Huvilisi registreeris 103, kuid ilmselt oli neid rohkemgi. Seega ei saa kohe mitte kuidagi öelda, et Pärnumaa noored ning ka mõjukad täiskasvanud ei hooli meie kodukoha saatusest:  nad laskusid põnevatesse ja kirglikesse vestlustesse!

Teemad, mille üle arutati, olid: 16aastaselt valima, vabatahtlikkus, noorte osalus kohalikul tasandil, noorte tervis, noorte tööhõive, mitteformaalne formaalses keskkonnas ning veel kolm Pärnut ning Pärnumaad puudutavat probleemi. Enamikest laudkondadest kostis peamine mure, et koolikoormus on liialt suur. Noortel ei jää aega tegeleda hobidega, vabatahtlikkusega ega tervislike eluviisidega.  Seega jäävad paljude noorte unetunnid just  seetõttu ülilühikeseks ning ka päeva olulisim eine, hommikusöök, jääb kiirustamise tõttu söömata.  

Teema „16aastaselt valima“ sai pärnakate hulgas nii positiivset kui ka negatiivset vastukaja.  Küsimusele, kas see oleks õige, kui  noored saaksid juba 16aastasel valima minna, vastas lauajuht, et praegu see veel noorte teadmatuse tõttu päris õige poleks, kuid tulevikus võiks see kindlasti juhtuda.

Noorte osalust käsitlevates vestlusringides toodi välja noorte teadmatus Pärnumaal tegutsevate  noorteorganisatsioonide kohta. Pärnumaal on nii Pärnu linna noortekogu kui ka Pärnumaa noorte liit ning neisse mõlemasse on  alati oodatud aktiivsed ning teotahtelised noored.  

Veel  pani imestama see, et ei teata Pärnus tegutsevate noortekeskuste kohta. Noortekeskus IN, mis on küll Ülejõel, pakub noortele võimalust  aega sisukalt veeta.  Ka Raeküla Vanakooli keskus, kus üritus toimus, on noortekeskus.  Sealne noortekas on loodud huviliste poolt paar aastat tagasi ning tollal sai see ka küllaga tunnustust. Kuna aga need mõlemad noortekeskused ei ole päris linnasüdames, siis tekkis üritusel idee luua kesklinna noortekohvik. See oleks koht, kus noored saaksid mõnusalt aega viita, bussi oodata, õppida, odavalt näksida ega peaks lihtsalt Port Arturis tšillima.

Lauajuhtideks olid väga toredad Pärnumaaga seotud inimesed, kellest enamik olid noored. Mitteformaalse õppimise teema laudkonnas oli ka meie kooli vilistlane Jana Schmidt.  Tervise-teema lauas oli kahekordne Euroopa meister sõudmises  ning olümpialootus Allar Raja, kes on samuti meie kooli lõpetanud.  Veel olid laudade juhid kohalikud noored Sander Gansen, Kertti Merimaa, Gerrit Lääne ja Roman Gussev. Teisi laudu koordineerisid Piia Karro, Marian Vares koos Gert Tarandiga ja Jane Mets. Osalejatele pakkus muusikalist vahepala noortebänd nimega Jõepress ning päeva juhtis Kristo Peterson.

Eriti vahvaks tegi Osaluskohviku see, et üritus toimus kõikides Eesti maakondades – kokku oli Eestis samaaegselt 15 osaluskohvikut. Hiljem üle eesti tekkinud mõtteid uurides saadakse noorte elu ja arvamuste kohta palju infot, mis aitab elu palju toredamaks teha. Kuid kindlasti ei lähe see iseenesest toredamaks, kui noor seda ise ei taha. Seega kutsuksin teid kõiki osalema noortekogudes: olgu selleks siis kas Pärnumaa noorte liit või Pärnu linna noortekogu!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles