Pärnakad avasid ameeriklastega Los Angeleses näituse

Pärnu Postimees
Copy
Augustis jõuab ühisprojekt IN Graafika festivalil siiagi. Pildil Al Paldroki teos.
Augustis jõuab ühisprojekt IN Graafika festivalil siiagi. Pildil Al Paldroki teos. Foto: Al Paldrok

Pühapäeval avati Ameerika läänerannikul Eesti ja Los Angelese kunstnike ühisnäitus “Edge to Edge”, mis on kunsti ja ideede vahetus lääne ühest kultuurist teise ehk soojast Lõuna-Californiast Baltikumi.

Venice’i nüüdiskunsti instituudi galeriiruumides on esindatud sealtkandi tuntud meistrid, kelle kõrval esitletakse töid Pärnugi kunstiskeenes silma paistnud tegijatelt nagu Al Paldrok, Toomas Kuusing, Taje Tross, Pusa, Tõnis Laanemaa, Peeter Allik, Leonhard Lapin, Raul Meel, Hillar Tatar ning George ja Serge Koll.

Kuraator Juri Kolli hinnangul loob eri kunstiteoste komplekt läänemaailma vastassuunalistest otstest järjekindla kogemuse nii ajas kui ruumis, olles ühehäälne, tulvil kontrasti, pingeid. “Näitus rõhutab ajaloolist ja vastastikust paika ajas ja meeles. Soovi kompida piire kuni äärmuseni,” iseloomustas ta väljapanekut. “Kunst kõikides vormides: ideid, sõnu või märke, kasutuselt kõrvaldatud või eri elemente kokku monteerides, vormitud või sepistatud, projitseeritud, ehitatud, kuulates ja üksteisega rääkides.”

Ameeriklaste ja eestlaste projekt on kultuurivahetus, mis edendab aktiivsust ja sõnavabadust, leidmaks ühise aluse ja uue viisi, kuidas väljendada oma seisukohti maailmale. Ühtlasi tähistab näitus Eesti ja teiste Balti riikide iseseisvuse 100. aastapäeva.

Projekt “Edge to Edge” jõuab augustis suvepealinnagi, kus kunstnikud näitavad oma töid IN Graafika festivalil Pärnu linnagaleriis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles