Waldorfi kooli malenoored kohtusid suurmeister Külaotsaga

Pärnu Postimees
Copy
Kaido Külaots jagas Pärnu Waldorfkooli noortele maleteadmisi.
Kaido Külaots jagas Pärnu Waldorfkooli noortele maleteadmisi. Foto: Andri Arula

Täna väisas rahvusvaheline male suurmeister Kaido Külaots Pärnu Waldorfkooli maleringi. Suurmeister rääkis õpilastele nii malest, võistlustest kui selle mõttemängu ajaloost. Kohtumise lõpul võtsid õpilased mõõtu pimemales.

Maleringi juhendaja Andri Arula rääkis, et idee noori malehuvilisi koolitada tekkis neil Külaotsaga spontaanselt malemängu käigus. “Maletasime ja siis tuli jutuks kooli malering, mille juhendamise au pälvisin ringi eelmiselt eestvedajalt Eleri Tehvanuselt,” meenutas ta.

Arula sõnutsi oli kaheksakordne Eesti meister vaatamata oma tihedale graafikule kohe nõus noortega jõudu katsuma. “Ta soovib mõttesporti Eestis rohkem propageerida,” rääkis maleringi juht.

Waldorfi kooli juhataja Heli Müristaja lisas, et male on universaalne mõtlemis- ja strateegiamäng. „Alustasime kaks aastat tagasi. Igal aastal õpib ringis ligikaudu 20 last. Oleme osalenud Pärnumaa turniiridel ja käinud mängimas Rakvere Vaba Waldorfkooli maletajatega,” ütles Müristaja.

Pimemäng on male mänguvorm, kus mängijal pole lubatud lauda vaadata. Mängija peab laual oleva seisu meeles pidama, vastasmängija käigud edastatakse talle malemärgetena. Pimesimultaanil peab simultaani andja mäletama kõigil laudadel toimuvat, mis iseenesest on vapustav maleoskuse ja keskendumise saavutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles