Selgus etlejate paremik

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemas vanusegrupis võitis Rakvere gümnaasiumi abiturient Ringo Ramul, talle järgnesid Birgit Kerb (vasakul) Nõo gümnaasiumist Koidula luule parima esitajana ja Merili Härginen (paremal) Viljandi Paalalinna gümnaasiumist.
Vanemas vanusegrupis võitis Rakvere gümnaasiumi abiturient Ringo Ramul, talle järgnesid Birgit Kerb (vasakul) Nõo gümnaasiumist Koidula luule parima esitajana ja Merili Härginen (paremal) Viljandi Paalalinna gümnaasiumist. Foto: Ants Liigus

Pärnus Koidula muuseumis toimunud üleriigiline etlejate konkurss „Koidulauliku valgel“ tõi esmaspäeval Pärnusse luulelugejad pea kõigist Eesti maakondadest.

Etlemisvõistlusel oli Lydia Koidula kõrval tähelepanu Paul-Eerik Rummo loomingul. Rummo on Eesti luule säravamaid uuendajaid, 1960ndate kassetipõlvkonna jõuline esindaja ja tollaste noorte lemmik, kellel jaanuaris tuleb 70. sünnipäev.

Viieliikmeline žürii, kuhu kuulusid näitleja Helle Kuningas, ajakirjanik Ülle Hallik, Pärnu linnavalitsuse üldhariduse peaspetsialist Virve Laube, Koidula gümnaasiumi direktor Indrek Kaldo ja Koidula muuseumi kuraator Elmar Trink, kuulutas üldvõitjaks Getter Meresmaa Tallinna Jakob Westholmi gümnaasiumist.

Nooremas vanusegrupis (5.–9. klass) tuli esikohale Marten Meibaum Tallinna Inglise kolledžist, talle järgnesid Airike Kapp Saaremaa ühisgümnaasiumist ja Mari-Liis Puust Tori põhikoolist.

Vanemas vanusegrupis (10.–12. klass) võitis Rakvere gümnaasiumi abiturient Ringo Ramul, kes ühtlasi pälvis eriauhinna Paul-Eerik Rummo loomingu esitamise eest. Talle järgnesid Birgit Kerb Nõo gümnaasiumist Koidula luule parima esitajana ja Merili Härginen Viljandi Paalalinna gümnaasiumist.

Koidula gümnaasiumi eriauhinna teenis Nicole Marchesani. Pärnul selles vanusegrupis ühtki esinejat välja panna ei olnud.

“Neid, keda luule kõnetab, on vähe. Veel vähem on neid, kes oskavad luulet ette kanda. Tase oli ühtlaselt kõrge ja žüriil oli raske otsust langetada. Määravaks said mõtteselgus ja haaravus,” kommenteeris žürii liige Elmar Trink.

Konkursi lõppedes asetasid osavõtjad küünlad Koidula mälestussamba jalamile Pärnu südalinnas.

Võistlus toimus juba 15. korda ja Koidula kooli huvijuhi Aira Petersoni sõnade kohaselt on iga aastaga osalejate valimine lõppvõistlusele raskemaks muutunud, kuna piirkonniti on osavõtjate arv kasvanud ja väga häid lugejaid palju. Nii näiteks palusid sel aastal lisakohta Saaremaa ja Tallinn.

Osalejate arvukus näitab suurt luulehuvi ja traditsiooni tugevust. Värsilugejaid oli kõigist maakondadest, välja arvatud Ida-Virumaa ja Hiiumaa.

Konkursi kaaskorraldajale Koidula gümnaasiumile oli see ühtlasi kooli aupäevade üks avaüritusi. Aastast 1997 toimuva võistluse teine korraldaja on Koidula muuseum.

Pärnu Koidula gümnaasium tähistab oma tavakohaseid, Lydia Koidulale pühendatud aupäevi 12.–22. detsembrini: kavas on pea 40aastase ajalooga sõpruskohtumine – teadmiste võistlus naaberkooli ühisgümnaasiumiga, klassidevahelised kultuuriviktoriinid, jõulukontsert lastevanematele, õpilasesinduse korraldatud heategevuslik jõululaat ja jõulupeod.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles