Kihnu pärimuskultuuri hoidja Mare Mätas: panen kodutalu seinale sildi “veganitele sissepääs keelatud” (9)

Copy
Mare Mätas võttis mõned päevad tagasi vastu otsuse, et jääb iseendaks, see tähendab pärimuskultuuri hoidjaks, ega muutu kellegi meeleheaks kellekski teiseks, ning lubab, et sööb Kihnu hooajatoite ja pakub võimaluse korral teistelegi.
Mare Mätas võttis mõned päevad tagasi vastu otsuse, et jääb iseendaks, see tähendab pärimuskultuuri hoidjaks, ega muutu kellegi meeleheaks kellekski teiseks, ning lubab, et sööb Kihnu hooajatoite ja pakub võimaluse korral teistelegi. Foto: Urmas Luik

Metsamaa pärimustalu perenaine ja sihtasutuse Kihnu Kultuuriruum juhataja Mare Mätas on mures, et suurlinnades leviv trendikas veganlus tükib vägisi loodusrahvaste kultuuri.

Mare Mätas kirjutas oma Facebooki-leheküljel, et võttis mõned päevad tagasi vastu otsuse, et jääb iseendaks, see tähendab pärimuskultuuri hoidjaks, ega muutu kellegi meeleheaks kellekski teiseks.

“Söön Kihnu hooajatoite ja pakun võimaluse korral teistelegi,” lubab ta.

Otsus sündis pärast seda, kui olin oma iskliku majapidamise köögis muutunud või muudetud vegan-kokaks, pea kõik minu külalised, kes on enda arust tulnud siia Kihnu elu-oluga tutvuma, on veganid. Pean silmas eelkõige välismaalasi, aga ega see eestlastelegi võõras pole.

See suurlinnades leviv liikumine on muidugi tervitatav, ent ei sobi kokku loodusrahvaste kultuuri ja mentaliteediga, kus ikka veel kulub suur osa energiast toidu hankimisele, ning eriti kohaga, kus puuduvad supermarketid ja vegankohvikud, mistõttu märkimisväärne osa toitu tuleb endist viisi põllult, merelt, metsast ja ka oma koduloomadelt. Mind ajab see lihtsalt nii vihaseks, kui olen saanud merelt värskelt püütud kala või korjanud ära oma kanade munad ja siis selgub, et see ei kõlbagi toiduks.

Tihtipeale need veganid ja ka teised väljamõeldud toidutalumatustega inimesed (vabandust nende ees, kel on tõesti terviseprobleemid) saadavad enne, kui asjasse ehk kihnu pärimuskultuuri olemusse süveneda jõuavad, ette pikad kirjad oma isiklikust hügieenist ehk siis sellest, mida nad söövad ja mida mitte.

Nagu ma juba ükskord Pärnu Postimehele ütlesin, ei kujuta ma ette Siberi rahvaste juurde minekut nii, et annan neile eelnevalt teada, et MINA TULEN ja arvestage sellega, et ma ei söö seda ja seda.

See toiduga mängimine on nii meeletu ja vastuvõetamatu trend, et võtab lihtsalt jõuetuks ning ka oma kodutalu köögis lõpuks võhma täielikult välja.

Niisiis tegingi otsuse vana hea Platoni eeskujul, kes minu mälu järgi kirjutas oma akadeemia uksele, et aritmeetika mitteoskajatele on sissepääs keelatud. Mina paigutan õige pea oma kodutalu seinale sildi “veganitele sissepääs keelatud“.

Kui miski ära keelatakse, muutub see loomulikult põnevaks ja ikka lipsab mõni vegan või aritmeetika mitteoskaja salaja sisse nagu ka meie vana hea Kihnu Mere Peo festivalile ujub merd mööda mõni külaline sõna otses mõttes raha kokkuhoidmise eesmärgil kohale, no las siis tulla. Asi on pingutust väärt!

Metsamaa pärimustalu kohvikust aga saab zero waste ehk null raiskamise kohvik, st et kõik toidujäätmed lähevad minu või naabrite koduloomade tarbeks, sest selline toiduraiskamine, mis maailmas toimub, on mulle samuti vastuvõetamatu.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles