Helsingi kunstnik õpetab äravisatud asjades väärtust leidma

Pärnu Postimees
Copy
Uue kunsti muuseumi näitus “Anna uus elu” alateemaga “Mina ja maailm”.
Uue kunsti muuseumi näitus “Anna uus elu” alateemaga “Mina ja maailm”. Foto: Karoliine Aus

Nädala lõpuni on uue kunsti muuseumis avatud iga-aastane traditsiooniline näitus “Anna uus elu”, mille tänavune alateema on “Mina ja maailm”. Erikülaliseks kutsuti Helsingi ruumi- ja keskkonnakunstik Kristiina Tikke Tuura, kes pühendub oma loomingus südameähedasele teemale – Läänemerest leitud prügi sorteerimisele ja sellest kunstiteoste valmistamisele.

Nii näitab ta suvepealinlastelegi, kuidas muuta oma mõtlemist ja näha äravisatavates esemetes väärtust. “Sellest rääkimine on üks viis, kuidas inimeste teadlikkust tõsta,” arvas Tuura ja kutsus pärnakaid pühapäeval töötuppa. Osalised võtavad ette retke randa ja linnatänavatele, et koguda prügi ja meisterdada sellest kunstiteos. Kunstniku sõnutsi võib kaasa võtta endagi kõrvale pandud esemeid, millele raske taaskasutust leida.

Näitus, kus Tuuragi looming esindatud, valiti seoses aktuaalse kliimasoojenemise probleemiga. Kunstnikud näitavad, kuidas saab targasti ära kasutada villaseid sokke, tulekahjust päästetud puituksi, värviseid palette ja merest uhutud kalavõrke.

Ühtlasi pööratakse väljapaneku ja töötoaga tähelepanu tootmises tekkivatele jääkidele, millest saab värske pilguga luua uusi disainesemeid.

Tuura esitleb muuseumis installatsiooni “Hiiglase latern”, mis on kui kummardus Süüria sõjas hävitatud maa meisterlikule ja traditsioonilisele käsitööle.

Oma kogemust ja nippe jagab soome kunstnik pärnakatele alates kella 11st. Töötuba on tasuta ja sobib kogu perele.

Ettevõtmist toetavad Pärnu linn, kultuurkapital ja Soome suursaatkond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles