Ökotalu omanikud rajasid Euroopas ainulaadse autosuvilaparkla

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
“Keeran mutrid kõvemini kinni, siis kiiged ei kääksu,” ütleb Lõosilma talu perenaine Lea Viik.
“Keeran mutrid kõvemini kinni, siis kiiged ei kääksu,” ütleb Lõosilma talu perenaine Lea Viik. Foto: Urmas Luik

Lõosilma talu perenaine Lea Viik seisab toolil maa ja taeva vahel ning keerab mutrivõtmega tugevamini kinni laste kiikede kinnitusi, et need ei kääksuks. Lagedal puhub külm tuul, mutrid on üle käidud ja naine paneb tööriistad oma lilla jope taskusse. Siia, ligemale hektari suurusele platsile, on aiandust õppinud Lea ja tema elektrikust mees Peeter Viik rajanud Eestis ja väidetavalt Euroopaski ainulaadse päikesepaneelidel toimiva 60kohalise ­autosuvilaparkla, kuhu on jõudnud külalisi kogu maailmast.

Mõte kasutada ökotalus päikeseenergiat ja võtta vastu haagissuvilaga rändajaid tiksus pererahva peas pikka aega. Seda aitas teoks teha pangalaen, sest nii uudse ettevõtmise toetustaotluse lükkas tagasi isegi Euroopa Liidu maaelu konkurentsivõime tõstmiseks mõeldud Leader-programm. Alale on paigutatud Audru kihelkonna rahvariideseeliku triibulised taristupostid, millesse ratassuvilaga turistid ühendavad oma “maja” otsad ja tarbivad nii taastuvenergiat.

Heakorrastatud platsil on olmemaja duširuumide ja kehakergendamiskohtadega, laste liivakasti ja kiikede ning administratiivhoonega, kus Lea külalised vormistab, soovitab neile Pärnumaa infovoldikuid ja pakub MTÜ Lemmetsa Külaseltsi naiste mitmekesist käsitööd.

“Suvel meil seltsimajas tegevust ei toimu, inimesed puhkavad. Sellepärast on külaseltsi asjad siia välja pandud ja saan turistidele näidata, mida väikeses piirkonnas tehakse,” räägib Lea, kes on külaseltsi juhatuse liige.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles