Jaak Uibu: Kes vastutab Eestis rahvastikutaaste eest?

Jaak Uibu
Copy
Rahvastikutaasteks ei piisa ainult lastetoetuste suurendamisest. Vaja on läbi mõeldud rahvastikupoliitikat.
Rahvastikutaasteks ei piisa ainult lastetoetuste suurendamisest. Vaja on läbi mõeldud rahvastikupoliitikat. Foto: Sander Ilvest

Ammu enam pole ­uudis, et Eesti on rahvastikukriisis. Taasiseseisvumisest alates jääb rahvastikutaastest igal aastal sündidest puudu umbkaudu neljandik. Sündimuse suurendamine isiku tasandil taandub iga inimese seisundile ja otsusele, millesse administratiivsete võtetega sekkuda ei saa. Rahvastikuminister Riina Solman on äsja Õhtulehes kinnitanud, et riik ei roni inimeste magamistuppa. See-eest meedia, reklaam ja suur­firmad ronivad sinna häbitult kasumi nimel, sageli mõnitades pereelu.

Riigi ülesanne, mis on sätestatud põhiseaduses, on tagada inimestele keskkond, keskendumaks rahvuse püsimisele. Keskkond on kõik, mis inimest ümbritseb ja millel on talle tähtsus ja tähendus. Kui see riikliku tegevusega loodu pole turvaline ja riigi edu ei mõõdeta rahvastikuga, ei saagi me välja rahvastikukriisist. Kahjuks on ­seni rakendatud sündimuse suurendamiseks vaid materiaalseid toetusi, aga kelle asi on näiteks vaimne keskkond? Kas kultuuriministeeriumi või Eesti kirikute nõukogu asi?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles