Töökäsi napib programmeerija, bussijuhi ja õpetaja ametis

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Tuhanded koolilõpetajad on valimas eriala, abiks tulevase ameti valikul võiks olla näiteks SA Kutsekoja OSKA tööjõuvajaduse uuring.
Tuhanded koolilõpetajad on valimas eriala, abiks tulevase ameti valikul võiks olla näiteks SA Kutsekoja OSKA tööjõuvajaduse uuring. Foto: shutterstock.com

Paari nädala jooksul esitavad tuhanded noored ülikoolidesse ja kutseõppeasutustesse sisseastumisavalduse. Eriala valik ei ole kerge, sest variante on palju ja langetatud otsus mõjutab tulevikku. Mida oleks kasulik õppida, et tööturul kindlalt löögile pääseda?

“Et aru saada, millisel erialal on tõenäoliselt hõlpsam leida väljund tööturule, oleks hea heita pilk tulevikku, tutvudes tööjõuvajaduse prognoosi­dega, mille eesmärk on hinnata, kui palju töötajaid võiks tööturul toimuvat arvestades tulevikus vaja olla,” soovitas Eesti töötukassa Pärnumaa osakonna karjäärinõustaja Silja Lilles-Sula.

SA Kutsekoja möödunud aastal tehtud OSKA uuringu “Eesti tööturg täna ja homme” tulemuste kohaselt valitseb kõige suurem tööjõupuudus tehnilistel erialadel: liiga vähe lõpetab süsteemianalüütikuid, tarkvaraarendajaid ja insenere. Aastani 2026 tekkivat juurde info- ja kommunikatsiooni­tehnoloogiaga seotud töökohti. Ja elanikkonna vananemise tõttu eeldatakse suuremat panustamist näiteks tervishoidu ja sotsiaalteenustesse – tekib suurem vajadus meditsiiniõdede ja hooldustöötajate järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles