Koloriitne maja Pärnus oli Jaak Joala lapsepõlve mängumaa

Copy
Mängukaaslased mäletavad, kuidas väike Jaak Joala oma uue rattaga Karja 19 ees tänaval kihutas ja nad nurusid: "Anna meile ka sõita!".
Mängukaaslased mäletavad, kuidas väike Jaak Joala oma uue rattaga Karja 19 ees tänaval kihutas ja nad nurusid: "Anna meile ka sõita!". Foto: Urmas Luik

Pelgulinna poiss Jaak Joala, kes karjääri suurema osa loorbereid lõikas Venemaal avaratel lavadel, veetis poisipõlve aguli uulitsates. Poisi mänguhoo katkestas ema hõige: “Jaak, klaveriõpetaja on siin!”

Omal ajal vaieldi agaralt selle üle, kummas linnas vanavanemate juures tulevast kuulsust rohkem nähti. Eks Viljandi suvedel olnud niisama tähtis osa kui Pärnu omadel, kus Jaak enamiku lapsepõlve suvedest isaisa ja isaema juures veetis.

Pärnu Karja tänava majas elas värvikas seltskond: proviisor, advokaat, dirigent-maestro, kelle abikaasa oli ooperilaulja. Nii oli see hääleliseltki koloriitne maja.

Jaagu isa Arno Joala laulis Pärnus suvitades hommikuti häält lahti. Laste meelest oli ta ilus tumedapäine mees ja laulis nagu itaallane. Ta õppis sel ajal konservatooriumis, aga juhtus vist midagi häälepaeltega: lauljat temast ei saanud.

Kui isa oli hääle lahti laulmise lõpetanud, tegi sama dirigendiproua, kes sel ajal oli muusikalavastustega seotud. Ja lõpuks hakkas väike Jaak flööti mängima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles