Lauri Luur: Tori vallavanem ja Eesti parim hundiulguja

Sirle Matt
, reporter
Copy
Kohas, kus praegu asub Lauri Luuri kodu, laius veel kümmekond aastat tagasi tühi väli. ­Vana aitki on sellesse kohta lähikonnast ümber tõstetud.
Kohas, kus praegu asub Lauri Luuri kodu, laius veel kümmekond aastat tagasi tühi väli. ­Vana aitki on sellesse kohta lähikonnast ümber tõstetud. Foto: Urmas Luik

Läinudsuvisel jahimeeste kokku­tulekul võitis Tori vallavanem Lauri Luur hundiulgu­mise võistluse ehk tema häälitsused kõlasid kõige enam metsasoe moodi. “Peibutamine on paras katsumus. Aga võtsin aega ja ­pühendusin hundiulgumisele ja võitsin selle ära,” sõnas Luur.

Staažika jäägrina tähendas Luur, et hundijahti siiski peibutamisega ei peeta. Metslooma hääle õppis ta ära vaid võistluse tarvis. Esiotsa palus Luur nõu hundispetsialistilt, aga too keeldus eetilistel kaalutlustel: hääle järeletegemine metsakutsu elukohas olla samaväärne sellega, kui keegi võõras tuleb inimese koju köögikapi kallale kolistama – see on võõrale alale tungimine. Vallavanemgi hindab enda ütlust mööda metsareeglitest kinnipidamist kõrgelt ja kasutab metslooma häält vaid laval. Tänavu on Luuril, muide, kavas konkursiks selgeks õppida šaakali häälitsus.

Ent hobisid jagub Tori vallavanemal veel. Ta kuulub Are kooli rahvatantsu pererühma, millega osaleti katsetel, et peagi algavale tantsupeole pääseda. Paratamatult tekib küsimus, kui palju tal töö ja harrastuste kõrvalt kodule mahti jääb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles