Vaesus päästis uhke villa

Sirle Matt
, reporter
Copy
Maja laudis on originaal ja üsna hästi säilinud. Laudu on vahetatud vaid mõnes kohas, kus niiskus ja vihmavesi seda rikkunud.
Maja laudis on originaal ja üsna hästi säilinud. Laudu on vahetatud vaid mõnes kohas, kus niiskus ja vihmavesi seda rikkunud. Foto: Urmas Luik

Pärnus Supeluse ja Esplanaadi tänava nurgal asub suur puitvilla, kus viimati tegutses pereabikeskus ja laste turvakodu Oliver, enne seda lasteaed. 2004. aastast jäi maja kasutuseta seisma, ehkki on üks nooblimaid ja vanemaid ranna rajoonis.

“Siin majas on väga paljud detailid 140 aastat vanad ja see näitab, kui hästi vanasti ehitati,” tähendas muinsuskaitseameti Pärnumaa nõunik Helle-Triin Hansumäe. Hoones on eksperdi sõnutsi väärtuslik säilinud just ­tänu sellele, et seal asusid lasteasutused, millel polnud rahaga priisata ja mis remonti ei teinud. “Seda maja on päästnud vaesus nagu väga paljusid Eesti maju.”

Kaks aastat tagasi sai maja uue omaniku, suvel tegutseb seal retroriiete pood ja seisavad rendirattad. Kõrval töötab aiakohvik. Söögikoha perenaise Kristi Viikmaa jutu järgi on plaanis villagi korda teha, et rajada sinna restoran. Igatahes astuvat inimesed juba praegu rõivapoodi sisse ainuüksi sellepärast, et uhket villat seestpoolt uudistada. Käivad ka omaaegsed Oliveri kasvatajad ja asukad, kes pole sinna pea paarkümmend aastat pääsenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles