Toimekaid kiidavad tegemised

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta küla 2011 Kabli esindus, külaseltsi liikmed Maret Salak (vasakul) ja Jaan Vahenõmm, kelle käes on puutöömeister Heini Sooviku valmistatud meene – suur puidust küünlajalg.
Aasta küla 2011 Kabli esindus, külaseltsi liikmed Maret Salak (vasakul) ja Jaan Vahenõmm, kelle käes on puutöömeister Heini Sooviku valmistatud meene – suur puidust küünlajalg. Foto: Urmas Luik

“Särinal toimuvat tegevust järgmiseks aastaks!” soovis Pärnumaa Kodukandi juhatuse esimees, elupäästmise eest Eestimaa uhkuseks nimetatud Eve Sikka, lõpetades maavalitsuse saalis aasta tegijate vastuvõtu ametlikku osa.

Särinal toimekaid kiidavad nende tegemised ja Pärnumaal on hea tava tunnustada ja tuua esile neid, kes aitavad kodukandis elu paremaks muuta ning panevad vabatahtlikena õla alla vajalikele ettevõtmistele.

Räimepidu ja aasta tegu

Pärnumaa kodanikuühiskonna aasta tegijaid selgitas Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskus (PEAK) koostöös maavalitsuse ja omavalitsuste liiduga välja üheksandat korda ja viies kategoorias. Need on aasta kodanikeühendus, vabatahtlik, kodanikualgatust toetav äriühing ja omavalitsus ning kodanikuühiskonna aasta tegu.

Pärnumaa kodanikuühiskonna tänavune aasta tegu on Lao sadamas korraldatud, rannakalandusele pühendatud “RäimeWest”, mille meeskonna nimel võttis auhinna vastu MTÜ Ilusa Manilaiu Eest juhatuse liige Pille Paalam.

“Teine “RäimeWest” tuleb kindlasti, kevadise räimepüügi hooajal samas kohas, Lao sadamas. Esimene räimefestival sai teoks vabatahtlike ja Tõstamaa vallavalitsuse abi ning Liivi lahe kalanduskogu toetusega,” rääkis Paalam.

Maavanem Andres Metsoja ja PEAKi juhataja Imre Toodu lisasid kodanikuühiskonna aasta tegijate, nii laureaatide kui nominentide tunnustamisele oma tugeva käepigistuse.

“Ühiskond ei saa kunagi valmis, selleks oleme kodanikud, et anda panus parema Eesti nimel. Ja just teil on soov kaasa rääkida, et meil kõikidel läheks paremini,” märkis Metsoja.

“Tahame elada ühiskonnas, kus on palju hoolivust, teistega arvestamist, olete sellega teistele eeskujuks, et teete nii palju kodanikuühiskonna heaks,” nentis Toodu.

Vabatahtlikkus kui eluviis

Lõppev aasta on olnud Euroopas vabatahtliku tegevuse aasta ja Pärnumaal hakkas tööle selleks mõeldud keskus, mille projektijuht Eha Paas tõdes, et hoolivus ja vabatahtlikkus on jõudnud inimeste omavahelistesse vestlustesse ning üha rohkem mõeldakse sellele, kus ja keda saaks aidata.

“Rõõmustav on, et vabatahtlikuks hakkamise sooviga on meie keskusesse pöördunud palju noori,” mainis Paas. “Üksteisest hoolimine, toetamine aitab üle elada majandusraskused ning vabatahtlik tegevus võiks olla eluviis.”

Vabatahtlikkusele rõhku asetades otsustas valikut tegev komisjon kaheksa kandidaadi hulgast valida ühe asemel kaks laureaati. Need on Eevi Pärnpuu ja Pille Lend.

“Eevi Pärnpuu suurim panus vabatahtlikuna on töö hingehoidjana Tammiste hooldekodus, kus ta käib alates 2008. aastast,” kirjutatakse tema kohta EELK Pärnu diakooniakeskuse ja Pärnumaa vabatahtlike keskuse ühises esildises. “Ta on äärmiselt tagasihoidlik, südamlik ja teistest hooliv inimene, kellele vabatahtlik tegevus on elustiil, seda ka toidupanga töös.”

“Mul on aega, on energiat, olen pidanud hoolitsema oma kodus lähedaste eest ja tean, mida nad ootavad, vajavad,” ütles Pärnpuu tunnustuse vastuvõtmise järel.

Teine laureaat Pille Lend on Eesti Punase Risti Pärnumaa seltsi liige, käinud parameedikuna Afganistanis missioonil ja tegutseb Kaitseliidu Pärnumaa malevas.

Märkamine eelkõige

MTÜ Pärnumaa Kodukant tunnustab aasta küla ja sädeinimest 2003. aastast ja valib tegusat maanoort 2007. aastast.

Tänavune tegus maanoor on Liina Tammes, Surju valla Lähkma külast pärit neiu, kes õpib Kilingi-Nõmme gümnaasiumis ja jätkab tegevust kodukohas.

“Liina on positiivne ja särasilmne, loov, alati abivalmis, heade organiseerimisvõimetega ja tore on just see, et ta suudab korraldada selliseid tegevusi, mis sobivad nii noortele kui vanadele,” kirjutatakse tema kohta esildises.

Aasta sädeinimese aunimetuse pälvis MTÜ Pärnumaa Kodukandi koordinaator ja maakonnas oma ettevõtmiste ning algatustega tuntud Krista Habakukk, kelle nõu on vajanud paljud PEAKis tema jutul käinud.

“Oma igapäevatöös on Krista Pärnumaa kodanikuühiskonna arendaja ja eestkõneleja, samal ajal ainuke inimene maakonnas, kelle igapäevatöö on arendada mittetulundusühingute tegevust ja vahendada neile riigis olemasolevaid toetussüsteeme, ning tema selja taga on terve maakonna külaliikumise ja sädeinimeste võrgustik,” seisab esildises.

Aasta külaks nimetatud Kabli läheb ajalukku kui Eesti purjelaevanduse ajaloole pühendatud suurürituse korraldaja, jaala ehitamise algataja, kodukoha eluolu kajastavate trükiste koostaja ning väärtustab ennast oma vapi, lipu ja lauluga. Pärnumaa külade ühistegevusest võtab rannaäärse Kabli rahvas alati nõu ja jõuga osa.

Aasta tegijate tunnustamisel esines oma ballaadidega kitarri saatel Scott Murro, pidutordi küpsetasid restorani Postipoiss kondiitrid ja Kabli Pagar pakkus pirukaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles