Muhu väina regatt meelitab purjetajad nädalaks merele

Joel Kukk
Copy
62. Muhu väina regatil seilab seitsmes paadiklassis kokku ligemale 150 jahti.
62. Muhu väina regatil seilab seitsmes paadiklassis kokku ligemale 150 jahti. Foto: Piret Salmistu

Laupäeval Hiiumaal avataval 62. Muhu väina regatil stardib ligemale 150 meeskonda Eestist, Lätist, Leedust, Soomest, Rootsist ja Venemaalt.

Nädala kestev maratonpurjetamine algab pühapäeval Kärdla-Haapsalu etapiga, esmaspäeval seilab laevastik Kuivastu sadamasse. Teisipäeval purjetatakse Roomassaarde, kolmapäeval võisteldakse Abruka ringil ja neljapäeva õhtul jõuab regatt Pärnu jahtklubisse. Reedel võtavad meeskonnad omavahel mõõtu Pärnu lahel lühirajasõitudes ja laupäeval selgub regati lõplik paremusjärjestus Pärnu ringil.

“Eesti vanimal purjetamisvõistlusel, 1958. aastal ilmavalgust näinud Muhu väina regatil on aasta-aastalt kasvanud osavõtjate arv ja lisandunud uusi paadiklasse,” rääkis purjetamisveteran Olev Roosma. “Nädalasest purjetamisest on saanud nii Eesti kui ka lähinaabrite iga-aastane oodatuim ettevõtmine. Oluliselt on muutunud võistluste sisu. Iga etapp arutatakse põhjalikult läbi, tähelepanelikult uuritakse ilmakaarte, et teha õigeid otsuseid distantsi läbimiseks. Kui algusaastail veeti kaasa kogu regatiks vajalik toidu- ja joogivaru, siis nüüd loetakse täpselt kokku ainult hädavajalik veepudelite arv, et jahi kaalu kokku hoida. Juba aastaid ootab iga etapi lõpul võistlejaid soe supp esimese nälja peletamiseks ning sadamates on võimalik saunamõnusid nautida, elavat muusikat kuulata ja tantsuplatsil jalga keerutada.”

Kodulinna purjetajad osalevad tänavu regatil 18 meeskonnaga. Suuremate aluste gruppides kuuluvad favoriitide hulka mullu regati võitnud kapten Ott Kikkase tiim jahil Sugar Marjaliisa Umbi juhtimisel, Kristjan Mugra Tuule ja Aivar Tuulbergi Katariina II. Esimest korda Pärnu jahtklubi ajaloos seilab Muhu väina regatil vaid õrnema soo merekarudest koosnev võistkond jahil Sly Marit Murdi juhtimisel.

“Viimased kuus aastat olen regati korralduskomitee liikmena pidanud hoolitsema kaldal selle eest, et võistlus laabuks,” ütles Pärnu jahtklubi tegevjuht Raiko Lehtsalu. “Neljapäeva pärastlõunal peame tagama, et kõik Roomassaarest startinud jahid klubi ujuvsildade äärde mahuksid, ja sooja toitu tuleb pakkuda rohkem kui 600 inimesele.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles