Mis ühendab Tõnu Oja ja Pärnut? Õige vastus: kreeka muusika

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
“Selles muusikas on mingisugune hoiak – uhke, aga samal ajal nukker,” arvab näitleja ja laulutekstide looja Tõnu Oja kreeka muusika kohta. Olavi ja Karolin Kõrre nõustuvad temaga.
“Selles muusikas on mingisugune hoiak – uhke, aga samal ajal nukker,” arvab näitleja ja laulutekstide looja Tõnu Oja kreeka muusika kohta. Olavi ja Karolin Kõrre nõustuvad temaga. Foto: Mailiis Ollino

Näitleja Tõnu Oja on just pooleli jätnud poja suvekodus vanale aidale maakividest uue vundamendi ladumise raske töö, et korraks Halingast Pärnusse sõita, ja näeb oma pruunis kampsunis ja kottades väga maamehe moodi välja. Oja tõdeb, et läbi ja lõhki maamees ta ongi.

Pärnusse on ta tänavuse aasta jooksul jõudnud käima rohkem kordi kui pealinna, sest tema koduteatri (Eesti draamateatri) suveetendused on Keilas. Ja Pärnus on tal juba kolm suve järjest tulnud Endla suvelavastuses “Säärane mulk ehk Sada vakka tangusoola” täita põikpäise taluperemehe Peeter Pindi rolli.

Tõnu Ojal on teinegi nimi, Laur Lomper, mida ta kannab lüürikuna ja laulutekstide autorina. Ja sealtkaudu on ta pärnakaist kreeka muusika austajatega juba aastaid ühes lombis purjetanud. Kui paljudele kreeklastelt pärinevaile lauludele ta nüüdseks juba Olavi Kõrre palvel eestikeelseid tekste on kirjutanud, ei oska kumbki mees enam kokku lugeda.

Kõrrel, keda võib julgesti nimetada kreeka muusika Eestisse toojaks, on suisa kaks kreeka muusikat mängivat ansamblit: Zorbas ja Rembetes. Teda ennast aga kutsutakse Mr Buzukiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles