Leo Tammiksaar: Kas me ei lammuta liiga kergekäeliselt? (2)

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Linnaarhitekt Olev Siinmaa projekteeritud Ülejõe saun seisab amortiseerununa veel oma kohal, kuid ilmselt mitte enam kauaks, sest septembri algusest tahetakse sealgi esialgu lammutus­töödega alustada.
Linnaarhitekt Olev Siinmaa projekteeritud Ülejõe saun seisab amortiseerununa veel oma kohal, kuid ilmselt mitte enam kauaks, sest septembri algusest tahetakse sealgi esialgu lammutus­töödega alustada. Foto: Lilli Tölp

Pärnakas Leo Tammiksaar kirjutas toimetusele oma emotsioonidest, kui juhtus 16. juulil sõitma Tammsaare tänavat pidi ja nägi, et uhkest vanast kivimajast on püsti veel vaid pool seina. Uskumata oma silmi, sõitis ta sinna uuesti kaks päeva hiljem, et veenduda: plats oli puhas. Kunagine linna vaestemaja on läinud kõige kaduva teed, et teha ruumi politsei- ja piirivalveameti nüüdisaegsele hoonekompleksile. Lammutustööd kunagise sõjaväeosa territooriumil on lõpusirgel.

Õige pea peaks järg jõudma Pärnu kunagise linnaarhitekti Olev Siinmaa projekteeritud Ülejõe saunani. Vanadelt fotodelt nähtub, et tegemist on piirkonnas omaaegse imposantse ehitisega, mille lõpetamine ja sisustamine jäi juba riigipöördejärgse Pärnu linna RSN täitevkomitee hooleks.

Ülejõe saun ja linna vaestemaja.
Ülejõe saun ja linna vaestemaja. Foto: Erakogu

Pikki aastaid teenis saun Vana-Pärnu, Uus- ja Vana-Sauga, Ülejõe ja Rääma inimeste ihuharimiskohana. Taasiseseisvuse järel olid saunal rentnikud, kes pakkusid kümblusteenust. Lõpuks haldas kogu kompleksi linnale kuuluv OÜ Kümblus, mida aastaid juhtisid keskerakondlased.

Ülejõe saun juulis 2019.
Ülejõe saun juulis 2019. Foto: Lilli Tölp

Tammiksaare arvates lõhutakse ja lammutatakse nüüd neid hooneid, mida ei tabanud sõja ajal punaste pommid ja mis jäid puutumata 1944. aasta septembritulekahjus. Ühinen kaaslinlase küsimusega: kas me ei lammuta liiga kergekäeliselt hooneid, mis pärinevad ajast enne 1940. aastat?

Märts 2019. Varem kaitsejõudude käes oli eakas hoone heaperemehelikult hoitud.
Märts 2019. Varem kaitsejõudude käes oli eakas hoone heaperemehelikult hoitud. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

“Võimalik, et nii vaestemaja kui sauna pidanuks kaitsma, aga paraku pole viimasel ajal Pärnus kodanike aktiivsust märgata olnud,” leidis Tammiksaar.

Droonifoto kinnitab, et kunagise vaestemaja asemel on uusehitise ootel plats.
Droonifoto kinnitab, et kunagise vaestemaja asemel on uusehitise ootel plats. Foto: Mailiis Ollino
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles