Mitu tuhat meremiili katsumusi ja metsikuid laineid

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Tudengitest purjetajad Hans Erik Malm ja Markus Toomsalu ütlesid justkui ühest suust, et merel omandab aeg hoopis teise tähenduse.
Tudengitest purjetajad Hans Erik Malm ja Markus Toomsalu ütlesid justkui ühest suust, et merel omandab aeg hoopis teise tähenduse. Foto: Mailiis Ollino

Paar päeva pärast jaane mitme tuhande meremiili pikkusele purjerännakule läinud suvepealinna tudengid on kodumaal tagasi. Nad jäid kogemusega rahule. Üks neist mõlgutab mõtteid osaleda tuleval aastal Lääne-Euroopas võistlusetapil. Üliõpilased osalesid juulist augustini väldanud rahvusvahelisel purjeregatil The Tall Ships Races, mis sõideti Taani ja Norra sadamalinnade vahel. Ainuüksi meresõit Tallinnast Taani Aalborgi küünib 750 meremiilini.

Purjeka Tuulelind pardal Eestist Taani ja sealt Norra sõitnud Hans Erik Malmi sõnutsi osutus Taani minek üsna keeruliseks. “Tuul oli tugev ja laine oli mitu päeva umbes kolme meetri kõrgune, mistõttu magada ja süüa eriti ei saanud,” jagas Malm kogemust.

Merehaigus kajakate toitmiseni küll ei jõudnud, kuid kõige raskemad olid need paar minutit, kui tuli panna enne tekile oma vahetusse minekut selga tormi­riided: kas hakkab paha või ei?

Tallinnast Taani sõitsid noormehed nii, et üks öö oldi merel ja teine sadamas, kus sai sõba silmale lasta. Teekonnal sadamalinn Aalborgi sõitis enamasti Toomas ehk autopiloot.

Kõik päevad polnud nii tuulised, oli rahulikumaidki. Viimased kaheksa miili Aalborgini jäid Malmile aga eredalt meelde: läks tormiks ja puhus vastutuul. Merekarud lasid purjed maha ja panid mootori täisvõimsusel tööle. Sellegipoolest oli liikumiskiirus vaevu pool sõlme tunnis. Tavapärane kiirus on viis kuni kuus sõlme ehk kümme kuni 11 kilomeetrit tunnis.

Noormehed jõudsid kohale planeeritust kaheksa tundi hiljem. “Kõik olid nii magamata ja lihtsalt ei jõua kohale,” meenutas Malm purjekal vallanud õhkkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles