Uute autode müüki vedas juulis kolm marki

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärast suve alguse vaikust ärkas Pärnu uute autode turg juulis taas ellu: eelmisel kuul läks suvepealinnas kaubaks 173 uhiuut sõiduriista.
Pärast suve alguse vaikust ärkas Pärnu uute autode turg juulis taas ellu: eelmisel kuul läks suvepealinnas kaubaks 173 uhiuut sõiduriista. Foto: Caro/ScanPix

Pärast juunikuist vaikust ärkas Pärnu uute autode turg juulis taas: läinud kuul läks suvepealinnas kaubaks 173 uhiuut sõiduriista, mille seas oli 153 sõiduautot ja 20 tarbesõidukit.

Pea poole siinsest uute autode turust vallutasid eelmisel kuul Volkswageneid ja Škodasid pakkuv Møller Auto Pärnu ja Toyotasid müüv Amserv Grupi siinne esindus.

Toyotasid läks eelmisel kuul Pärnus kaubaks 35. Volkswageneid vuras salongist välja 26, Škodasid 21, Opeleid 17 ja Peugeot’sid, Citroëne ja Forde kaheksa.

Mullu juulis müüsid Pärnu autofirmad 127 uut sõiduriista.

Juunis müüdi Pärnus 94 tuttuut autot.

Pärnumaa automüügistatistika koostaja Danel Karpenderi sõnutsi on suurt erinevust juuniga raske seletada.

“Pigem oli juuni väga tagasihoidlik, mida võib seletada puhkuste algusega. Üldiselt on see Pärnus ikka nii olnud, kuigi ka kogu Eesti müük juunis jäi tagasihoidlikuks,” kommenteeris ta, lisades, et juuliks sooritati varem alustatud tehingud.

Karpender ennustab Pärnu müügituru kasvu veel paariks kuuks.

“See prognoos on suuresti seotud taas uute Euroopa Liidu regulatsioonide karmistumistega CO2 saastenormide suhtes ja laosõidukid tuleb kiiresti müüa,” selgitas ta. Statistika põhjal aga eeldab Karpender pigem väikest kasvu.

Amservi Pärnu esinduse juhi Raimond Meltsa sõnade kohaselt kasvatas juulikuu müüginumbrid see, et nüüd jõudsid omanikeni paljud kevadel tellitud uued autod.

“Võrreldes eelmise aastaga on kogu Eesti autoturg üleüldiselt kasvanud, aga Pärnu on eelmisest aastast veel natukene maas,” lisas ta.

Toyota mudelivaliku tipus oli eelmisel kuul mujalgi maailmas enimmüüdud mudel ehk Toyota Corolla. “Tegemist on Toyota uue mudeliga, mis on sel aastal kiirelt ja soojalt vastu võetud,” ütles Melts. “Populaarsuselt järgmine on linnamaastur RAV4. Näeme, et aina enam kliente eelistab autoostu puhul just hübriidmootorit ja seda ka Pärnus.”

Seitsme kuuga on Pärnus müüdud 1015 uut autot, mida on 26 võrra vähem kui aasta tagasi sama ajaga.

Kasutatud sõidukeid müüdi Pärnu 11 autosalongi statistika järgi eelmisel kuul 106. Juunis läks pruugitud autosid samades müügiesindustes kaubaks 93. Seitsme kuuga on Pärnu autofirmad müünud 723 kasutatud sõidukit, mullu samaks ajaks oli neid ostetud 70 võrra vähem.

Eestis müüdi juulis 2426 tuttuut sõiduautot, mida on ligikaudu 300 sõidukit rohkem kui mullu samal ajal.

Autode müügi- ja teenindusettevõtete Eesti liidu teatel on tänavu seitsme kuuga müüdud 16 359 uut sõiduautot, mis ületab möödunud aasta sama perioodi tulemuse 0,2 protsendiga.

Endiselt on tarbijate hulgas populaarsemad keskmised maasturid ja väiksemad keskklassi autod ˜– nende osatähtsus oli juulis vastavalt 26,3 ja 23,8 protsenti. Hübriidautod moodustasid juulis kümnendiku kogumüügist ja elektriautosid läks kaubaks 12.

Automarkidest oli juulis Eesti menukaim Toyota, mida soetati 456 korral. Teise koha sai Škoda 345ga ja kolmas oli Renault 231ga. Ka mudelitest olid edukaimad kaks Toyota oma: Corolla ja RAV4, mida tarbijad ostsid vastavalt 162 ja 159. Järgnes Škoda Octavia 119ga.

Tarbesõidukite müük on tänavu olnud kerges languses ja see jätkus juulis, mil müük jäi 1,2 protsenti alla möödunud aasta juuli tulemusele. Seitsme kuu kokkuvõttes on tarbesõidukite müük langenud 6,3 protsenti.

Automarkidest osutus edukaimaks Peugeot 102 sõidukiga, järgnes Citroën 93 tarbesõidukiga. Kolmandal kohal oli Toyota 50ga. Veokite seas oli ülekaalukalt kõige menukam Scania, mida läks juulis kaubaks 41.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles