Seenelkäik võib lõppeda nii ja naa

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Seenelkäigu võib kordaläinuks lugeda, kui saak on suurem, kui pannile mahub.
Seenelkäigu võib kordaläinuks lugeda, kui saak on suurem, kui pannile mahub. Foto: Verner Vilgas

Ehkki tundub, et vihma on sadanud tublisti, ei ole niiskust Pärnumaa metsadesse võrdselt jagunud. Nõnda võib metsast naasta nii saagiga kui tühjade pihkudega.

Eesti mükoloogiaühing valis selle aasta seeneks soomustindiku (Coprinus comatus), seene, mis peaasjalikult kasvab linna haljasaladel. Kas ja milliseid seenemikke aga maakonna metsades hetkel leida võib, uurisime kohalikelt korilastelt.

“Tori vallas on metsad krõbekuivad,” ütleb teles kaameramehena leiba teeniv Verner Vilgas, kes kurdab, et metsa all pole seenelõhnagi. Kuigi ta jäi veel juuli keskel korjatud puraviku- ja kukeseenesaagiga üsna rahule. “Tuleb vist niiskematesse metsadesse seenemaid avastama minna.”

Kui metsa all ruumi väheks jääb, tuleb vennalikult kokku hoida.
Kui metsa all ruumi väheks jääb, tuleb vennalikult kokku hoida. Foto: Verner Vilgas

Saarde vallas metsas käiv dirigent ja muusikaõpetaja Evelin Mei ei kurtnud kukeseenesaagi üle. Küll aga tuleb teada kohti, suvaliselt metsa minnes võivat tühjade pihkudega jääda küll. Tavapäraseid männiriisikaid praegu ei leiduvat, seevastu võib männimetsast korjata maitsvaid kitsemampleid.

Kuulu järgi leidub kukeseeni Are kandis, ent Soomaal on praegu seenevaene aeg. Kohalik turismiedendaja Aivar Ruukel enda puravikumetsas seeni ei näinud. “Vihma on meil sadanud vaid viimased kaks päeva, liiga kuiv on olnud,” nendib Ruukel ja loodab, et ilmataat saadaks natuke rohkem vihma.

Ühismeedias aga kiidab Jane Kiisk, et Põhja-Pärnumaal on metsas kõik seened esindatud, nii võivat praegu sealtkandist leida nii kukeseeni, puravikke, riisikaid kui ka pilvikuid.

“Jalutuskäik värskes õhus on kõige olulisem!” soovitab Mei kõigil metsa minna. Kel pohlasoov, siis palukaid Mei kinnitusel sel aastal jagub. 

Veel juulis leidus Tori metsades puravikke.
Veel juulis leidus Tori metsades puravikke. Foto: Verner Vilgas
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles