Vaba Rahva Laulu idee sündis saeveskis viie sekundiga

Karoliine Aus
, reporter
Copy
Mullu toimus Vaba Rahva Laul Paides. Tänavu võtab teatepulga üle Pärnu.
Mullu toimus Vaba Rahva Laul Paides. Tänavu võtab teatepulga üle Pärnu. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Oli aasta 2011, Eesti Vabariigi taasiseseisvumisest oli möödunud 20 aastat. Vaba Rahva Laulu idee algataja Ülo Kannisto tegi väikese pausi tööst oma saeveskis ja viis end kurssi viimaste uudistega. Talle jäid silma Ivo Linna pilt ja artikli pealkiri “Kuhu kadus 300 000 eurot?”. Sellest ajendatuna otsustas Kannisto korraldada kontserdi Vaba Rahva Laul, mis toimub homme juba kümnendat korda. Seekord Pärnus.

“Mitte et see kontsert oli kehv, aga see ei olevat olnud Vabaduse Laul,” meenutas Kannisto loetut. Muu seas esines seal lääne bände ja kõlas muudki kui vaid eesti keel. Suurem osa kommentaare ei olnud teab mis meeldivad. Tagasi saekaatrisse tööle asudes välgatas Kannistol mõte korraldada ise midagi. “Uhkustades ikka ütlen, et see oli viis sekundit, aga äkki oli hoopis kolm, mil see klikk käis.”

Kannisto oli varemgi huumori- ja lauluõhtuid organiseerinud. Aastaid väntas peas plaan teha vahva kontsert ühes Saaremaa lauljate ja Ivo Linnaga, seepärast oli Linna telefoninumber juba uhkelt seinale kirjutatud. “Rääkisin, et lugesin just seda lugu. Ütlesin, et nüüd hakkame ise kontserti tegema. Järgmisel aastal lossihoovis,” jutustas korraldaja. Linna nõustus kohe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles